Zakelijk Brabant
Image default
Industrie

Werken als procesoperator in de procestechniek

Wat is procestechniek?

Procestechniek is overal om ons heen. Bijna alles wat u ziet is door procestechniek tot stand gekomen. Kort samengevat omvat de procestechniek het hele proces van de procuctie van een object van grondstoffen tot eindproduct. Tijdens dit productieproces wordt er gebruik gemaakt van grote, geautomatiseerde machines die non-stop draaien. Het belangrijkste is dat het proces zonder storingen door kan gaan. Een kleine fout aan het begin van het proces kan er al voor zorgen dat er aan het eind van het proces een onbruikbaar product van de band komt rollen. Het is daarom zaak dat elke stap in het proces nauwlettend in de gaten wordt gehouden. De persoon die dit doet noemen ze een procesoperator.

Opleiding tot procesoperator

In de procestechniek is altijd veel werkgelegenheid. Bent u op zoek naar een opleiding met een hoge baangarantie? Dan is een opleiding tot procesoperator een goede keuze. Een procesoperator bezit over het algemeen een hoog verantwoordelijkheidsgevoel kan zeer nauwkeurig werken. In het productieproces is er weinig ruimte voor fouten. Daarnaast hebben procesoperators over het algemeen ook een passie voor techniek. Het werken met grote machines is waar zij energie uit halen.

Er zijn opleidingen tot procesoperator op verschillende niveaus. In de opleiding tot Operator A ligt de focus op het uitvoeren van het proces. Met een vmbo-diploma met exacte vakken kunt u deze opleiding starten. Als operator A ligt de focus op het assisteren en bedienen van minder complexe machines. Met de opleiding tot Operator B wordt u opgeleid om het productieproces soepel en zonder storingen te laten verlopen. Complexe machines kunt u zelfstandig bedienen. Na de opleiding Operator A kunt u doorstromen naar B. Als laatste is er nog de opleiding tot operator C. Deze procesoperator is verantworoordelijk voor de veiligheid en het hele proces. Vaak geeft de Operator C ook leiding aan A en B operators. Met een aantal jaar ervaring in de procestechniek kunt u instromen bij deze opleiding. Ook is het mogelijk om door te stromen na een opleiding tot procesoperator B.

 

https://www.kuijpers.nl/specialismen/procestechniek-industrie