Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijk

Wat zijn de voordelen van groener sporten?

Welke effecten heeft een groene leefomgeving nu werkelijk op de gezondheid, op sport en bewegen? Ongeveer dertig procent van de Nederlanders vindt het fijn om groen te gebruiken om te sporten, honden uit te laten, te wandelen en te spelen. Groene ruimtes in stedelijke gebieden zijn erg belangrijk voor de kwaliteit van leven en duurzaamheid.

 

Groen vermindert de kans op overstromingen in de stad, reguleert de grondwaterstand en zorgt ook voor afname van de bodemvervuiling en de vermindering van hitte. Mensen die wonen in de buurt van de natuur en ook tijd besteden in de buitenlucht, hebben gezondheidsvoordelen. Deze informatie vermindert stress, hoge bloeddruk en ook diabetes type 2. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien kan men beter slapen als men een stevige wandeling in de natuur maakt, of heerlijk in de natuur tot rust is gekomen op welke manier dan ook.  Natuurlijk profiteert ons immuunsysteem ook van het verblijf in de natuur.

 

Groen is gezond zowel fysiek als mentaal

Groen is niet alleen gezond voor de fysieke geest maar ook de mentale gezondheid. Denk hierbij aan klachten op het gebied van depressie, angst en stress. Meer natuur leidt tot minder angststoornissen en minder kan op psychische problemen.

 

Effecten van groen in de omgeving op sport en bewegen

Een natuurlijk en groen gebied nodigt uit om mensen in beweging te laten komen. Welke effecten heeft groen op sport en bewegen?

·        De aanwezigheid van groene ruimte en aantrekkelijke fiets en wandelpaden nodigt uit tot bewegen.

·        Fysieke activiteiten in een natuurlijke omgeving hebben sterkere gezondheidseffecten dan dat diezelfde activiteiten binnen in een sportschool of in de gymzaal gebeuren.

·        Lichamelijk activiteiten in de buitenlucht geeft meer energie en helpt vermoeidheid en negatieve gevoelens te reduceren.

·        Personen die buiten sporten doen dit vaker dan personen die een sportschool in moeten om aan hun beweging te komen.

·        Sociale contacten in de openbare groene ruimte resulteren in een verhoogd welzijn en of welbevinden.

 

Bewijs dat groen belangrijk is voor de algehele gezondheid

Er is dus veel bewijs dat een groene ruimte belangrijk is voor de gezondheid in de breedste zin van het woord. Als je de natuur op een slimme manier verbindt met sporten, bewegen, recreatie, en toerisme biedt dat ook economische en maatschappelijke kansen. Het zou veel beter zijn als beleidsmakers meer aandacht aan het creëren, onderhouden en verbeteren en het gebruik stimuleren van toegankelijk groen, zouden besteden.

 

Zeker in de achterstandsgebieden is dit erg belangrijk. Vaak zie je in deze wijken alleen maar grijs beton in plaats van mooi natuurlijk groen. Snel deze wijken groener maken kan helpen in het verhogen van de levensvreugde. Dit geld niet alleen voor deze wijken maar voor alle plaatsen waar er te weinig groene ruimte is. Zoekt u hulp bij het realiseren van een terrein of zoekt u iemand voor voorbereiding bodemsanering? Klikt u op de link voor meer informatie. Wij geven u graag advies!