Zakelijk Brabant
Image default
Banen en opleidingen

Gemeenten zien steeds meer voordelen in gezamenlijk wonen voor ouderen

Gemeenten zouden gezamenlijk wonen voor ouderen moeten stimuleren. Op die manier hebben starters meer kansen op de huizenmarkt, omdat er meer woningen vrij komen. Momenteel wordt er in Nederland al gebruik gemaakt van honderden van deze woonvormen en met succes: de bewoners zijn grotendeels tevreden en vinden vooral de combinatie van het groepsgevoel en privacy erg prettig.

Eenzaamheid tegengaan

Het mes snijdt aan twee kanten: enerzijds komen er meer woningen beschikbaar voor starters en anderzijds worden senioren meer perspectief geboden. Zij krijgen de kans samen te wonen met leeftijdsgenoten en soms uit een isolement te gaan. Dat is tegelijkertijd een mooi initiatief om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan wat aan de orde van de dag is. Helaas zijn er genoeg vacatures in de ouderenzorg te vinden, maar kom je er nooit één tegen waarbij je ingezet wordt om de eenzaamheid tegen te gaan. Eenzaamheid mag niet onderschat worden. Dat kan soms nog een grotere impact hebben op iemands leven dan fysieke problemen. Ouderen zouden in deze nieuwe vorm wel een privéplek krijgen met een eigen voordeur, maar als zij gezelschap willen kunnen ze dit opzoeken in de gemeenschappelijke ruimtes.

Uitdaging

Een dergelijke gemeenschappelijke woonvorm bevat doorgaans zo’n 20 tot 30 woningen. Dat is dus een relatief grote groep mensen die zelf toch bij elkaar zou moeten komen om een woongroep te beginnen met elkaar. De eenzame mensen staan meestal niet voorop, dus er is hierbij ook een taak voor de gemeente weggelegd om dit te kunnen realiseren. Denk alleen al aan het vinden van een geschikte plek en het daadwerkelijk realiseren van de woonvorm. Van begin tot eind gaat er flink wat tijd overheen: gemiddeld duurt dit traject 7 jaar wat best lang is voor mensen op leeftijd. Daarom komen veel plannen nooit daadwerkelijk van de grond. Gelukkig lijken gemeenten steeds meer te begrijpen dat er veel voordelen kleven aan deze woonvormen, waaronder het vrijkomen van hun huidige woning die weer op de markt komen voor starters. Daarnaast scheelt het ook in zorgkosten, omdat ouderen in deze woonvorm meer naar elkaar omkijken en voor elkaar kunnen zorgen. Eenzaamheid wordt tegengegaan en formele zorg heeft veel patiënten bij elkaar zitten wat de totale reistijd enorm verkort.

https://www.zorgdesq.nl/vacatures-ouderenzorg/