Zakelijk Brabant
Image default
Industrie

Wat doet een civiel ingenieur?

Een civiel ingenieur is een ingenieur die zich bezighoudt met civiele techniek. Dit houdt in dat hij zich bezig houdt met de infrastructuur, zoals bruggen, wegen en dammen. Daarnaast kan een civiel ingenieur terecht komen in uiteenlopende functies, zoals constructeur, projectontwikkelaar, constructief ontwerper, aannemer, projectmanager, adviseur, leverancier of onderzoeker. Als constructeur teken en bereken je hoe de constructie (de ruggengraat) van een bouwwerk eruit moet zien. In de civiele techniek komen veel verschillende specialisaties voor, zoals waterbouwkunde, transporttechniek en bouwfysica. Civiele ingenieurs werken bijvoorbeeld voor een ingenieursbureau, aannemersbedrijf of overheid. In dit artikel lees je meer over de functies en werkzaamheden van een civiel ingenieur.

De werkzaamheden van verschillende functies

De functies van civiele techniek kunnen sterk verschillen. Zo is het werk van een constructeur gericht op het maken van berekeningen en het ontwerp van de constructie (de ruggengraat) van een bouwwerk. Een projectontwikkelaar is dan weer verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van civiele projecten. Een civiel ingenieur kan ook terecht komen in functies als aannemer, projectmanager, adviseur, leverancier of onderzoeker. Welke functie je krijgt is afhankelijk van je opleiding. Daarnaast kan een bepaalde functie jouw natuurlijk meer aanspreken dan de ander. Als je dus gaat solliciteren bij een ingenieursbureau is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Op die manier kun je ook op de juiste functie solliciteren.

Ben je op zoek naar een baan bij een ingenieursbureau? Neem eens een kijke op de website van Maters en de Koning in Rotterdam. Ze bieden momenteel verschillende functies aan en zijn hard op zoek naar nieuwe medewerkers.

Welke opleiding moet je doen?

Om civiel ingenieur te worden moet je een HBO of WO studie civiele techniek of aanverwant volgen. Deze opleiding duurt ongeveer 4 jaar. Daarnaast kun je ook een postdoctorale opleiding civiele techniek volgen, maar dit is niet verplicht. Wel is het belangrijk dat je naast de theorie ook praktische ervaring opdoet. Dit kan bijvoorbeeld door stages of een baantje in de civiele sector.