Zakelijk Brabant
Image default
Auto’s en Motoren

Alles over de brommerverzekering

Het lijkt wel eens alleen maar lang leve de lol als je kijkt naar brommers en scooters. Niets is echter minder waar. Ook voor brommers gelden duidelijke regels. Ook als het om de verzekering gaat. Brommers dienen tenminste een WA-verzekering te hebben namelijk en de verschillende basisverzekeringen kun je uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Lees hier alles over de brommerverzekering.

Geen verzekering betekent een forse boete

Zoals ook voor een auto geldt, is het eveneens verplicht tenminste een WA-verzekering af te sluiten als je met een brommer onderdeel uitmaakt van de openbare weg. Doe je dat niet en word je staande gehouden, dan wacht je een forse boete. Da feit alleen mag nooit reden zijn om dan maar een verzekering af te sluiten. Denk eens aan de gevolgen die het kan hebben als je met je brommer betrokken raakt bij een ongeval en je bent niet verzekerd. Dit kan consequenties hebben, verregaande consequenties zelfs. Daar wil je niet aan denken. Daarom kies je voor de veilige weg en sluit je dus een verzekering af.

Je moet minimaal een WA brommerverzekering hebben als je de weg op gaat

Een WA brommerverzekering is dus verplicht, WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Bij een dergelijke verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade die je aanricht aan anderen. De schade die je aan de eigen brommer oploopt is dan niet verzekerd. Daar draai je zelf voor op. Veel verzekeraars bieden ook een brommerverzekering met de dekking diefstal aan. Heb je een dergelijke verzekering dan wordt in het eerste jaar het aankoopbedrag van de gestolen brommer vergoed als je brommer gestolen wordt of wanneer de brommer onherstelbaar beschadigd is. Dan moet het overigens wel gaan om een brommer die je als nieuw gekocht hebt en jij dus de eerste eigenaar bent. Gaat het om een brommer die een jaar of ouder is, dan keert de brommerverzekering het verzekerde bedrag uit. Gaat het om een gebruikte scooter, een occasion dus, dan krijg je altijd de dagwaarde uitgekeerd.

Zorg wel dat je een goedgekeurd slot hebt

Bij het afsluiten van een brommerverzekering, moet je wel een goedgekeurd slot hebben. Heb je die niet, dan is je brommer niet verzekerd. Met de brommerverzekering met de dekking Diefstal is je brommer eveneens verzekerd voor schade die tot stand komt door hagel, storm of door brand. Dan geldt nog de brommerverzekering met dekking Diefstal en Aanrijding. Zoals de naam al doet vermoeden ben je nu ook verzekerd voor de schade door een aanrijding. Ook je helm en kleding zijn dan tot aan een maximumbedrag meeverzekerd. Daarnaast heb je wat betreft de brommerverzekering nog kiezen voor talloze aanvullende verzekeringen.

De hoogte van het eigen risico

Overigens krijg je als je een motorverzekering afsluit te maken met een eigen risico, uiteraard alleen als je kiest voor een brommerverzekering met de dekking Diefstal en Aanrijding. Ben je WA verzekerd, dan geldt geen eigen risico. Hoewel de naam anders doet vermoeden, verzeker jij ook een speed pedelec of speed bike met een brommerverzekering. Deze fietsen worden beschouwd als bromfietsen en daar hoort uiteraard ook een brommerverzekering bij. Deze regels gelden vanaf 2017. Ook als je in het bezit bent van deze fietsen is dus tenminste een WA verzekering verplicht.

Sterke overeenkomsten met de autoverzekering

De verzekering voor je brommer lijkt dus sterk op die van een auto. Dan geldt ook een verplichte WA-verzekering, kun je kiezen voor beperkt casco en voor volledig casco. Ook met de auto ben je alleen als je volledig casco verzekerd bent ook verzekerd voor de schade aan je eigen brommer als je betrokken raakt bij een ongeval. En ook voor de auto geldt dat een beperkt cascoverzekering ook de schade aan brand en bijvoorbeeld diefstal vergoed. Met een WA verzekering voor de auto is alleen de schade die je toebrengt aan anderen verzekerd. De verzekering van de auto vertoont dus grote gelijkenissen met die van een brommer.

Kies voor een hoger eigen risico en een lagere premie

Vaak kun je met verzekeraars waar je een brommerverzekering af kunt sluiten spelen met het eigen risico. Vind je de premie wat aan de hoge kant, dan is het in bepaalde gevallen mogelijk het eigen risico te verhogen. Automatisch gaat dan de premie per maand naar beneden. Zoals voor de auto geldt, kun je ook de brommerverzekering verder uitbreiden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de ongevallen opzittendenverzekering. Heb je een dergelijke verzekering, dan ben jij en degene die achterop zit verzekerd wanneer als gevolg van een ongeval sprake is van blijvende invaliditeit. In dat geval ben je dus met name verzekerd voor de financiële gevolgen van een ongeval. Je kunt ook een pechhulp verzekering afsluiten. Je moet er niet aan denken dat je met pech langs de kant van de weg staat. Met pechhulp word je vaak 24/7 geholpen, vaak beperkt tot alleen de plaats waar je woont.

 

Wil je de beste verzekering voor jou? Brommerverzekering vergelijken!

Het is altijd verstandig een rechtsbijstandverzekering af te sluiten

Het is in het kader van het afsluiten van een brommerverzekering verstandig een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Stel je krijgt een aanrijding en je wilt de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de schade. Vraag dan eerst advies via de rechtsbijstandverzekering. Wil de tegenpartij niet betalen of ontstaat een ander conflict, dan weet je zeker dat je steeds juridische hulp krijgt. En dat is wel een zeer prettige gedachte,

Voertuigen die beschikken over een geel of blauw kenteken

De brommerverzekering gaat overigens op voor voertuigen die beschikken over een geel of blauw kenteken met nummerplaat en vallen onder bromfietsen, scooters en voor snorfietsen. Het afsluiten van een brommerverzekering is vaak minutenwerk. Voor je het weet heb jij je brommer prima verzekerd. Met een speciale app kun je vervolgens alles rondom je verzekering regelen en zelfs de schades doorgeven. Wat dat betreft heeft de tijd wat betreft de brommerverzekering ook bepaald niet stilgestaan. Dat juist de brommerverzekering werkt met een app is uiteraard logisch. Het zijn toch vaak jongeren die gebruik maken van brommers en scooters immers. En ondertussen weten ook de volwassenen die gebruik maken van en speed bike wel raad met een app.