Zakelijk Brabant
Image default
Auto’s en Motoren

Tips om zelf de filters van je auto te vervangen

Filters in je auto hebben een belangrijke functie. Ze voorkomen dat de motor onnodige slijtage ondergaat en zorgen dus dat deze optimaal functioneert. Het, als voorbeeld Mustang filter filtert (duh) vuil en andere minuscule objecten, het gevolg is dan wel dat deze zélf vies wordt en uiteindelijk niet meer goed werkt. Om te voorkomen dat je motor het uiteindelijk zelf begeeft moet je de filters eens in de zoveel tijd vervangen. Maar hoe doe je dat? Lees dan vooral verder.

De soorten filters in een auto

Laten we beginnen met het op een rijtje zetten van de filters die in je auto zitten en wat de precieze functies van deze filters zijn. 

  • Oliefilter

Het oliefilter filtert de motorolie, wat dan weer de draaiende onderdelen van je motor smeer. Deze bewegende delen zijn de grootste verspreiders van vuil. Door het oliefilter wordt dit voorkomen.

  • Luchtfilter

Dit filter zuigt als het ware vervuilde lucht op en filter deze lucht. De motor heeft namelijk lucht nodig voor een goede verbranding, maar deze lucht mag niet te vies zijn. Wanneer de motor veel vuile lucht binnen krijgt, verbruikt de auto veel meer brandstof dan noodzakelijk. 

  • Sportluchtfilter

Het sportluchtfilter zit niet in ieder auto. Eigenlijk is deze een vervanging de ‘’normale’’ variant. 

  • Brandstoffilter

De brandstoftank van je auto is smerig. Hier is niks aan te doen. Het is alleen niet de bedoeling dat al dit vuil in je motor terechtkomt. Dat gebeurt gelukkig ook niet als je een goed werkende brandstoffilter hebt. Wanneer het brandstoffilter niet goed werkt, bijvoorbeeld door een verstopping, komt er niet genoeg brandstof bij de motor, wat uiteindelijk zorgt voor schade. Teveel vuil veroorzaakt uiteraard dezelfde problemen.

  • Interieurfilter

Het interieurfilter zorgt voor schone lucht wat naar binnen komt. Alle lucht wordt gezuiverd van stof. pollen en andere viezigheid zoals roet. Een werkend interieurfilter is niet alleen van belang voor je auto, maar ook voor je eigen gezondheid. Wanneer het filter niet meer goed werkt worden roetdeeltjes niet goed gefilterd, wat schadelijk is voor je gezondheid.

  • Roetfilter

Het roetfilter zit alleen in dieselauto’s. Dit filter voorkomt dat het roet uit de dieselmotor niet in het milieu terechtkomt. De uitlaatgassen uit de motor gaan voordat ze naar buiten gaan langs het filter. Deze haalt het roet uit de lucht. Bij een verstopping van dit filter kom je logischerwijs in de problemen.

De filters vervangen

Denk bij het vervangen van de filters altijd eerst aan je eigen veiligheid. De filters zijn in bijna allemaal te vinden in de omgeving van de motor, meestal dus onder de motorkap. Zorg in alle gevallen dat je de filter als het ware worden gedemonteerd zodat je niet wordt bedolven onder bijvoorbeeld brandstof. Voor de specifieke instructies is het aan te raden om het informatieboekje van je auto erbij te pakken. Iedere auto zit op een andere manier in elkaar, het vervangen van filters werkt dus per auto ook anders.

Vertrouw je jezelf niet met het vervangen van de filters? Ga dan toch maar naar een garage. Dit kost misschien meer geld, maar wanneer je iets in je auto echt kapot maakt ben je meer geld kwijt.