Zakelijk Brabant
Image default
Onderwijs

Van kleuterdans tot cultureel zelfportret

Een kennismaking met kunst en cultuur

Als kinderen voor het eerst naar school gaan, begint hun kennismaking met kunst en cultuur pas echt. Misschien hebben ze ouders die hen af en toe meenemen naar een voorstelling of een museum. Of ouders die heel erg aanmoedigen dat ze al jong beginnen met muziek maken of schilderen. Maar voor veel kinderen begint de ontdekkingstocht door de wereld van de kunst en cultuur pas echt als ze naar school gaan. En die gaat door totdat ze met een diploma op zak de middelbare school verlaten. Hoe die kennismaking met kunst en cultuur eruit ziet, verandert door de jaren heen natuurlijk wel behoorlijk.

Op culturele ontdekkingstocht met de kleuters

Bij de kleuters draait alles om ontdekken. De spanningsboog van de allerkleinsten is nog beperkt en dus is het voor deze leeftijdscategorie extra belangrijk om met activiteiten te komen waarmee ze zonder al te veel moeite lekker actief aan de slag kunnen. Met een focus op plezier maken, kijken wat ze allemaal kunnen en contact maken met hun klasgenootjes. Er zijn superveel workshops die goed werken voor kleuters. Denk bijvoorbeeld aan kleuterdans of aan theaterspelletjes.

Meer ruimte voor techniek

Verderop in de basisschool mogen de workshops best wat ’technischer’ worden. Het is dan bijvoorbeeld nog steeds leuk om aan de slag te gaan met dans, alleen is er nu ook ruimte voor meer ingestudeerde pasjes en choreografie. Maar vergeet ook de écht technische workshops niet. Met de hoofdrol die technologie speelt in onze samenleving, is het gunstig als kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd raken met de mogelijkheden van techniek. Bijvoorbeeld met kunstzinnige workshops waarin ze spelenderwijs leren hoe je stroomcircuits aanlegt of een zelfgemaakte robot over de tafel laat bewegen met een klein motortje.

Kunst als zelfreflectie

Eenmaal op de middelbare school wordt kunsteducatie minder vrijblijvend. Er kan nog steeds een heleboel, maar er zijn óók vereisten. In het kader van het vak CKV moeten de leerlingen bijvoorbeeld regelmatig een cultureel zelfportret maken waarin ze reflecteren op hoe zij zich verhouden tot kunst en cultuur.

https://www.kleinkunstig.nl