Zakelijk Brabant
Image default
Mode en Kleding

De opkomst van duurzame streetwear

Stijlvol, trendy en goed voor het milieu: duurzame streetwear verovert de modewereld stormenderhand.

Lang werd gedacht dat het te gewoon of te stijlloos was, maar streetwearmerken die milieuvriendelijke middelen gebruiken om duurzame kleding te produceren, zorgen voor een revolutie in de manier waarop bedrijven de kleding produceren die we dragen.

De mode-industrie is de op één na grootste vervuiler van de planeet (na de olieproductie) dankzij wat bekend staat als “fast fashion consumptie”. Deze term is van toepassing op slecht in massa geproduceerde producten die wereldwijd voor een echt goedkope prijs worden verkocht. Fast fashion is niet alleen een echte bedreiging voor het milieu en de menselijke gezondheid, maar ook voor de boeren en fabrieksarbeiders die slecht betaald worden.

Eco streetwear bedrijven maken gebruik van duurzaam geteelde vezelgewassen, sourcen gerecycleerde materialen om hun kleding te maken en gebruiken eco-vriendelijke processen met de materialen waaruit de kleding die ze verkopen bestaat. Dit zijn maar een paar van de verschillen die duurzame kledingmerken onderscheiden van andere kledingfabrikanten.

Deze grote ommekeer staat in schril contrast met de manier waarop de meeste kledingfabrikanten zaken doen.

Consumenten die goede milieubeheerders wilden zijn, hadden vroeger weinig opties bij het winkelen. Milieubewust zijn betekende kleding kopen in tweedehandswinkels of kringloopwinkels.

Nu is de “groene” beweging naar de mode gekomen – en op een grote manier. Duurzame kleding heeft zich nu uitgebreid naar het verminderen van de hoeveelheid kleding die wordt weggegooid op stortplaatsen en tegelijkertijd het verminderen van de eco-impact van chemicaliën die worden gebruikt om vezelgewassen te produceren waar veel vraag naar is, zoals katoen.

Duurzame mode wordt meer en meer de nieuwe “norm” en meer bedrijven zullen zich richten op winstgevendheid om aan de behoeften van klanten te voldoen, nu de wereldgemeenschap samenkomt om klimaatproblemen aan te pakken.