Zakelijk Brabant
Image default
Bedrijven

Ongeval op je werk: en nu?

Uiteraard wil je ongevallen op de werkvloer zoveel mogelijk zien te voorkomen. Zorg er daarom in eerste instantie altijd voor dat de werkomstandigheden veilig zijn en dat eventuele getroffen maatregelen nageleefd worden.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Het kan natuurlijk gebeuren dat je door onvoorziene omstandigheden alsnog een ongeval op je werk krijgt. Daarom is het belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben. Ben je bij een bedrijf in loondienst? Dan is de werkgever normaliter verplicht om voor jou een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Details wat betreft deze regeling staan vermeld in de arbeidsvoorwaarden. Lees deze daarom altijd goed na.

Voor zzp’ers geldt deze regeling niet. Als zelfstandige ondernemer of freelancer ben je er zelf verantwoordelijk voor om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. Mocht er dan toch iets gebeuren, om welke reden dan ook, dan krijg je wel (deels) je loon maandelijks uitgekeerd.

 

Ziektewet of afgekeurd?

Afhankelijk van de ernst van het ongeval kom je tijdelijk in de ziektewet terecht of word je volledig afgekeurd. Bij kleine ongelukken, waarbij je bijvoorbeeld iets breekt of kneust, kom je vaak tijdelijk in de ziektewet. Dit betekent dat je de tijd waarin je (vanwege het ongeluk) niet kan werken wel krijgt doorbetaald. Vanwege ziekte kun je ook in de ziektewet terecht komen. In feite zijn deze regelingen hetzelfde. Houd er wel rekening mee dat je alleen het eerste jaar het volledige loon krijgt uitgekeerd. Na een jaar is dit in de meeste gevallen nog maar 70 procent. Niet alle regelingen zijn landelijk bepaald. Afwijkingen of uitzonderingen staan altijd vermeld in de arbeidsovereenkomst. Om die reden is het dan ook van groot belang om altijd de voorwaarden te lezen en op de hoogte te zijn van eventuele afwijkingen. Bij hele ernstige ongevallen kan het gebeuren dat je volledig wordt afgekeurd. In dit geval is het verstandig juridische hulp te vragen. 

http://tulpenfonds.nl/product/arbeidsongeschiktheidsverzekering/