Zakelijk Brabant
Image default
Bedrijven

Hoe zorg je voor een succesvolle personeelsbijeenkomst?

Vrijwel ieder bedrijf organiseert jaarlijks een personeelsbijeenkomst. Maar om nou ieder jaar op kantoor een verhaal te houden over de ontwikkelingen binnen het bedrijf en na een uur weer over te gaan tot de orde van de dag. Dat is ook wat magertjes. Oftewel, je wil een leuke, en tegelijkertijd succesvolle personeelsbijeenkomst organiseren. Maar hoe doe je dat? In dit blog lees je waar je zoal aan moet denken. 

Bedenk het doel van je bijeenkomst

Meestal vertel je tijdens een personeelsbijeenkomst hoe het afgelopen jaar is verlopen, wat de plannen zijn voor het komende jaar en hoe je dat voor elkaar wil krijgen. Feitelijk beantwoord je vooraf vier vragen. 

  • Wie zijn we als bedrijf?

  • Wat doen we als bedrijf?

  • Waarom doen we dat?

  • Hoe doen we dat?

Het is verstandig om deze vragen ook aan je team voor te leggen. Zo denkt iedereen na over de kernvragen van je bedrijf en stellen jullie samen de bedrijfsdoelen op.

Bedenk hoe je je team succesvol laat zijn

Om jouw personeel het beste in zichzelf naar boven te halen, is het een goed idee om te bedenken hoe jouw team het succesvolst is. Laat ze daar zelf uiteraard ook over nadenken. Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden als je een succesvol team wil creëren.

  • Benut ieders kwaliteit en waardeer deze ook. Niemand is overal goed in, zet je mensen dan ook in op de aspecten waar ze het meest vanaf weten.

  • Geef creativiteit de ruimte. Laat je mensen zelf het werk inrichten, plannen en uitvoeren. Vertrouwen speelt hierbij ook een grote rol. Niemand vindt het prettig wanneer de leidinggevende continu controleert wat diegene aan het doen is. Vertrouw je mensen, dan leveren ze het beste werk af.

  • Geef betekenis aan het werk. Wanneer iemand weet waarom diegene een bepaalde opdracht uitvoert, en ook de waarde van deze opdracht ziet, levert diegene betere kwaliteit dan wanneer de waarde van een opdracht niet duidelijk is.

  • Doe het samen. Een goed functionerend team is een samenwerkend team. Niemand kan het alleen en bovendien zorgt een goede samenwerking ook voor een goede sfeer. Een goede sfeer zorgt voor goede kwaliteit en dat zorgt weer voor een goede sfeer. Nou ja, je snapt ‘m. 

Regel een originele locatie

Een personeelsbijeenkomst is natuurlijk makkelijk te organiseren op kantoor. Je personeel is toch al aanwezig, scheelt gedoe. Het is alleen niet heel erg leuk om het op deze manier aan te pakken. Bovendien is het voor je personeel ook beter om er even uit te zijn, op een leuke locatie komen andere ideeën en gesprekken dan op kantoor. Zoek dus eens een leuke locatie. 

Denk bijvoorbeeld eens aan een ruimte in de natuur, waar je met je personeel (of alleen) een ommetje kan maken, tot rust kan komen en inspiratie opdoet. 

Uiteraard is bovenstaand slechts een hulpmiddel. Het is het beste als je jouw eigen ideeën en belangen meeneemt bij het organiseren.