Zakelijk Brabant
Image default
Bedrijven

Mechanische koeling van aardappelen: essentieel voor kwaliteit en duurzaamheid

Mechanische koeling is een belangrijke technologie in de aardappelindustrie, die helpt bij het behouden van de kwaliteit en verlengen van de houdbaarheid van aardappelen. Dit proces is cruciaal voor zowel boeren als distributeurs, omdat het bederf minimaliseert en ervoor zorgt dat de aardappelen vers en geschikt blijven voor consumptie. In deze blog bespreken we de werking, voordelen en toepassingen van mechanische koeling in de aardappelindustrie.

Wat is mechanische koeling?

Mechanische koeling verwijst naar het gebruik van gekoelde lucht om de temperatuur van opgeslagen aardappelen te verlagen en constant te houden. Dit gebeurt meestal met behulp van koelinstallaties die in opslagfaciliteiten zijn geïnstalleerd. De gekoelde lucht circuleert door de opslagruimte, waardoor de aardappelen worden gekoeld tot een optimale bewaartemperatuur, meestal tussen 4 en 10 graden Celsius. Dit helpt om de groei van bacteriën en schimmels te vertragen, wat cruciaal is voor het behoud van de kwaliteit van de aardappelen.

Voordelen van mechanische koeling

Mechanische koeling biedt talrijke voordelen voor de aardappelindustrie. Enkele belangrijke voordelen zijn:

Verlengen van de houdbaarheid:

 • Door de temperatuur laag en constant te houden, wordt de groei van micro-organismen vertraagd.
 • Dit verlengt de houdbaarheid van aardappelen, waardoor ze langer vers blijven en geschikt zijn voor verkoop en consumptie.
 • Minder bederf leidt tot minder verspilling en hogere opbrengsten voor boeren en distributeurs.
 • Lage temperaturen helpen bij het behouden van de textuur en smaak van de aardappelen.
 • Mechanische koeling voorkomt het ontstaan van suikers, wat belangrijk is voor de smaak en verwerking van aardappelen.
 • De kleur en voedingswaarde van de aardappelen blijven beter behouden.

Behouden van kwaliteit:

Toepassingen van mechanische koeling

Mechanische koeling van aardappelen wordt op verschillende manieren toegepast in de aardappelindustrie, van kleine boerderijen tot grote distributiecentra. Op boerderijen worden koelinstallaties vaak gebruikt om aardappelen direct na de oogst te koelen. Dit helpt om de kwaliteit van de aardappelen te behouden voordat ze naar de markt worden gebracht. In distributiecentra en opslagfaciliteiten worden geavanceerde koelsystemen gebruikt om grote hoeveelheden aardappelen op te slaan en te koelen. Dit is essentieel voor de opslag op lange termijn en de voorbereiding voor transport naar supermarkten en andere verkooppunten.

Belangrijkste kenmerken van koelsystemen

De koelsystemen die worden gebruikt voor mechanische koeling van aardappelen zijn uitgerust met verschillende functies die zorgen voor een efficiënte en effectieve koeling. Enkele van deze functies zijn:

Temperatuurregeling:

 • Geavanceerde systemen bieden nauwkeurige temperatuurregeling om optimale bewaarcondities te handhaven.
 • Dit helpt bij het voorkomen van temperatuurschommelingen die de kwaliteit van de aardappelen kunnen beïnvloeden.
 • Veel systemen zijn voorzien van digitale thermostaten en automatische aanpassingsmogelijkheden.
 • Effectieve luchtcirculatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat de koele lucht gelijkmatig door de opslagruimte wordt verdeeld.
 • Dit voorkomt hotspots en zorgt ervoor dat alle aardappelen gelijkmatig worden gekoeld.
 • Ventilatoren en luchtkanalen spelen een belangrijke rol in dit proces.

Luchtcirculatie:

Mechanische koeling en duurzaamheid

Mechanische koeling draagt niet alleen bij aan de kwaliteit en houdbaarheid van aardappelen, maar ook aan duurzaamheid in de landbouwsector. Door de houdbaarheid van aardappelen te verlengen, wordt voedselverspilling verminderd. Dit is belangrijk voor zowel economische als milieudoeleinden. Boeren en distributeurs kunnen meer van hun oogst verkopen, wat leidt tot hogere inkomsten en minder afval. Bovendien helpt efficiënte koeling bij het besparen van energie en het verminderen van de ecologische voetafdruk van de opslagfaciliteiten.

https://www.tolsmagrisnich.com/nl/pagina/mechanische-koeling