Zakelijk Brabant
Image default
Bedrijven

Waarom led de beste keuze is

Nederland zet zich -zelfstandig en binnen EU-verband- al jaren in voor een beter en schoner milieu. Er is subsidie LED verlichting  en er zijn talloos veel wetten en aanbevelingen die energiebesparing en duurzaamheid stimuleren. Op het gebied van lampen is er de afgelopen jaren veel gewijzigd. In 2012 kwam er een verbod op gloeilampen. Ze mochten niet meer gemaakt en in de handel gebracht worden. Exemplaren die nog in winkels lagen, mochten wel verkocht worden. Sinds 2016 zijn gloeilampen geheel verdwenen. In 2018 is eenzelfde regeling in het leven geroepen voor halogeenlampen die niet voldoen aan de zuinigheidseisen. De zogenoemde directionele halogeenlampen, denk aan spots voor schijnwerpers en bureaulampen, zijn nog wel toegestaan.

Ledlampen en spaarlampen worden tegenwoordig het meest gebruikt. Een nadeel van halogeen in vergelijking met leds en spaarlampen is dat ze meer stroom verbruiken. Zelfs tot tien keer meer dan ledlampen. Spaarlampen – de naam zegt het al – zijn besparend. Ze gaan vijf keer langer meer dan gloeilampen. We zetten de nadelen van spaarlampen op een rij:

  • het licht wordt vaak als ‘niet prettig’ ervaren;
  • een spaarlamp heeft een opwarmtijd oftewel hij brandt niet direct op volle sterkte;
  • vaak aan- en uitdoen van de lamp verkort de levensduur;
  • in spaarlampen zit een klein beetje kwik (niet meer dan toegestaan) en dit is schadelijk voor de leefomgeving.

Hét alternatief dat overblijft is dus de ledlamp. De ontwikkeling van de Light Emitting Diode is zo snel gegaan, dat leds anno nu overal toepasbaar zijn. Ze doen dienst als lichtbron op het werk en in huis en zitten in computer- en televisieschermen, auto- en fietslampen, straat- en tuinverlichting. Een gemiddelde ledlamp kan 50.000 uren branden. Ter info: een gloeilamp brandt 750 tot 1250 uren, een halogeen 2000 tot 2500 uren en een spaarlamp circa 10.000 uren. Over al die soorten en maten ledlampen die te koop zijn, komen we een volgende keer terug. Wilt u nu een antwoord op uw vragen? Zoekt u een specialist die lampen bij een LED werkplaats verlichting kan inkopen? U kunt terecht bij Led Design Holland: info@leddesignholland.nl, 076 – 888 3300.

https://www.leddesignholland.nl