Zakelijk Brabant
Image default
Bedrijven

Echte of neppe kerstbomen?

Al lang worden zowel nepbomen als echte kerstbomen verkocht, maar het is nog steeds niet duidelijk welke van de twee nou beter is. Een kant en klare kerstboom kopen is zoveel makkelijker en brengt minder gedoe met zich mee, maar het is moeilijk om de charme van een echte kerstboom te negeren. Het probleem met deze kwestie is dat het heel moeilijk is om objectief te zijn. De verschillen van de twee soorten kerstbomen zijn vooral subjectief te ervaren, wat het heel moeilijk maakt om te oordelen. Een van de aspecten waarop wel objectief te oordelen is, is de duurzaamheid van beide soorten bomen.

 

Waarschijnlijk denk meteen dat echte kerstbomen beter zijn voor het milieu. Er wordt immers geen gebruik gemaakt van plastic. Heel oppervlakkig gezien klopt dit ook wel. Er worden heel veel kerstbomen geplant om te verkopen en dat is natuurlijk goed voor het milieu. Ook is de grond waarop kerstbomen geplant worden meestal niet goed te gebruiken voor andere plantensoorten. Daartegenover staat dat een kleine kunstkerstboom gemaakt is van PVC, een soort plastic dat eigenlijk niet te recyclen is zonder bijzonder gespecialiseerde gereedschappen. Daarbovenop komt dat voor het produceren en vervoeren van zelfs een kleine kunstkerstboom al 20 kg aan broeikasgassen worden uitgestoten. Het lijkt daarom misschien wel zo dat plastic bomen altijd slechter voor het milieu zijn, maar is zeker niet altijd het geval. Het hangt namelijk af van wat er met de echte kerstboom gebeurd na Kerstmis. De meeste mensen gooien de kerstboom na Kerst gewoon op straat en doen er niks meer mee. In dit geval wordt de kerstboom meestal verbrand, wat ervoor zorgt dat alle koolstofdioxide die de boom ooit heeft opgenomen weer vrijkomt, wat voor een kleine kerstboom zelfs al 8 kg aan koolstofdioxide kan zijn. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de broeikasgassen die worden uitgestoten bij het transporteren van een echte boom. Het is altijd beter om lokaal een kerstboom te kopen, maar er zijn genoeg mensen die kerstbomen van veraf importeren. Zo loopt het aantal uitgestoten koolstofdioxide al snel op. 

 

Welke van de twee dus beter is voor het milieu hangt af van hoe lang je de plastic boom bewaard en wat je plannen voor de boom zijn na kerstmis. Een kunstkerstboom met lampjes kopen zou je alleen moeten doen als je weet dat je er lang gebruik van gaat maken en een echte kerstboom kopen zou je alleen moeten doen als je van plan bent het te hergebruiken of te herplanten na kerst.

 

Voor meer info : https://www.xmasdeco.nl/?___store=nl&___from_store=nl