Zakelijk Brabant
Image default
ZZP

Hoe financial lease te verwerken in de rekeningen in Nederland

Het beheren van een huurwoning is vaak een moeilijk proces, vooral als je nog nooit in een ander land hebt gewoond. De Nederlandse huurmarkt is heel anders dan die van veel andere landen, maar je moet zich bewust zijn van je wettelijke rechten als huurder. In Nederland is ontruiming uiterst moeilijk voor verhuurders en moet je minstens een paar maanden van tevoren opzeggen voordat je een huurder kunt uitzetten. Daarnaast is Nederland erg streng op groot onderhoud en moet je huurders zelf kleine reparaties en upgrades laten doen.

Houd er bij het verwerken van financiële leases in de boekhouding rekening mee dat ze vaak worden geclassificeerd als huurkoopovereenkomsten. In Nederland is de btw 21 procent over de contante waarde van toekomstige leasebetalingen. Als de lease voor een bepaalde periode van minder dan een jaar is, is de contante waarde van de toekomstige leasebetalingen onderworpen aan de Nederlandse btw tegen 21 procent. Als het rente-element echter afzonderlijk wordt berekend, wordt het niet belast.

Een andere veelgestelde vraag is hoe je een eigenschap kunt opeisen. Er zijn veel manieren om een vliegtuig op te eisen. In Nederland zal een koninklijk besluit het mogelijk maken om een vliegtuig op te eisen voor een specifiek doel, waaronder militaire training. Het gevorderde vliegtuig wordt gecompenseerd op basis van het bedrag van de huurbetalingen die tijdens de vordering zijn gedaan.

Bij het verwerken van een financial lease moet je de regels van het buitenlandse rechtsgebied volgen. In de meeste landen kan een vonnis van de Engelse rechter in Nederland ten uitvoer worden gelegd. Als je een geschil hebt met een verhuurder, is het een goed idee om een schriftelijk contract te krijgen met alle details. Laat het desnoods vertalen in het Engels. Als je niet zeker bent over de taal van de contracten, neem dan contact op met een advocaat.

In Nederland kunt je dezelfde procedures in de VS gebruiken om een commercieel onroerend goed op te eisen. In Nederland kan een verhuurder een verhuurder verplichten om stoffering en elektrische apparaten te verwijderen voordat hij een woning overdraagt. Je kan het onroerend goed ook opeisen bij een overheid of een andere organisatie met het oog op openbaar gebruik. Als de huurovereenkomst mondeling is, kan de verhuurder deze voor een bepaalde periode opeisen, terwijl de huurder deze moet betalen.

In Nederland is de belastingheffing op financial lease complex. Als de huurovereenkomst een huurkoopovereenkomst is, is deze onderworpen aan Nederlandse btw van 21 procent. Als de huurovereenkomst een huurkoopovereenkomst is, wordt de belasting over de toekomstige huur in rekening gebracht tegen de contante waarde. Tenzij het rente-element apart wordt berekend, is nederlandse btw alleen verschuldigd over de contante waarde van de toekomstige leasebetalingen.Meer leren over boekhouden? Bekijk ook eens onze boekhoud blog!