Zakelijk Brabant
Image default
ZZP

Factoren die bepalend kunnen zijn voor het worden van een zzp’er

Veel mensen hebben ‘ondernemen in het bloed zitten’ en wisten van jongs af aan al dat ze als zelfstandige wilden starten. Er zijn echter ook veel andere, niet altijd vrije keuze, oorzaken waarom mensen

1. Afvloeiingen en of gedwongen ontslagen bij het bedrijf waarin je werkzaam was: niet eens zo lang terug was de kans dat je vanwege sluiting van het bedrijf je werk kon verliezen nog uitzonderlijk, maar door de uitbraak van de covid-19 pandemie, is de kans daartoe helaas gestegen. Voor velen heeft deze ziekte namelijk voor een daling van de inkomsten gezorgd. Deze daling leidde vervolgens tot een vermindering van de koopkracht van consumenten wat sowieso van invloed is op de omzet van ondernemers, die niet in de essentiële basisbehoeften van de bevolking voorzien. Degenen die bijvoorbeeld bij een autodealer werken lopen daarom meer kans dat ze hun baan verliezen, dan iemand die werkzaam is bij een bakkerij. Brood is immers een product dat de meesten van ons dagelijks aanschaffen, hetgeen niet van een auto gezegd kan worden.

2. Veranderde persoonlijke omstandigheden: je bent als menselijk wezen steeds aan het groeien waardoor je omstandigheden ook aan veranderingen onderhevig zijn. Zo kan je al dan niet daartoe gedwongen, moeten verhuizen naar een andere locatie zonder dat je daar reeds werk hebt. Wanneer het heen en weer reizen geen optie is, is het beginnen als zzp’er in dat geval een leuke nieuwe uitdaging die je met beide handen aangrijpt.

3. Bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd: niet iedereen die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt wil vanaf dat moment van achter de geraniums het leven aan zich voorbij laten gaan. Het voor jezelf beginnen is dan een goeie optie, een die je met frisse moed je bed doet uitstappen;

4. Andere interesses: werken voor een bedrijf is pas leuk als het aansluit bij je interesses. Deze kunnen echter met de tijd veranderen waardoor je uitgekeken raakt op je baan. Als zzp’er starten is in dat geval dan ook een logische stap.

5. (Bij)scholing: Door een opleiding te volgen kan je erachter komen dat je het bedrijf waar je werkt, ontgroeid bent. Je kunt dan of solliciteren bij een andere onderneming die aansluit bij je opleidingsniveau of zelf een bedrijf oprichten waar je hetgeen je geleerd hebt, kunt toepassen. Vooral indien het een beroepsopleiding betreft, is het worden van zzp’er een logische stap.

Wil je graag meer lezen over het worden van zzp’er? Kijk dan snel op www.zzpvergelijker.nl!

 

https://www.zakelijkbrabant.nl/zakelijk/