Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijke dienstverlening

Leuke tips voor een techniekproject voor op school

Het is niet alleen belangrijk om kinderen dingen als Engels en Nederlands te leren, maar ook techniek is erg belangrijk. School wordt als snel gezien als saai en dat is eigenlijk erg zonde. Vaak vinden kinderen vakken zoals gym en techniek erg leuk, omdat ze hier echt iets kunnen gaan doen. Het is dan wel belangrijk dat de lessen leuk en leerzaam zijn. Om deze reden moeten technieken lessen creatief zijn en de kinderen uitdagen. Vooral tijdens de praktijklessen kunnen de leerlingen laten zien waar ze toe in staat zijn.  

Isolatie huizen bouwen 

Een leuke manier om kinderen en wat te leren en lekker aan de slag te zetten is door ze isolatie huizen te laten bouwen. Ze krijgen een paar lessen met informatie over hoe je moet isoleren en welke materialen je hiervoor kunt gebruiken. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag. Een huis moet worden gebouwd en aan het eind van het project gaat er warmte worden losgelaten in het huis en dan aan de hand van een temperatuurmeter wordt er gemeten hoe lang de warmte wordt vastgehouden. Zo kunnen verschillende groepjes strijden tegen elkaar om een zo goed mogelijk geïsoleerd huis neer te zetten. Door opdrachten als dit leren kinderen super veel over belangrijke onderwerpen als isolatie waar ze later in hun eigen huis ook mee te maken gaan krijgen.  

Geluidmonitoring 

Geluid is een belangrijk term in onze wereld. En leren over hoe geluid werkt en hoe je dit aan kunt passen kan dan ook niet ontbreken bij een leuke techniek les. Laat de leerlingen geluidsmetingen uitvoeren aan de hand van kalibratie meetapparatuur. Door de geluidsmetingen zelf te leren doen met de kalibratie meetapparatuur kun je weer leerstof combineren met een gave opdracht. Stuur de leerlingen maar naar een plek en laat ze geluidsmetingen uitvoeren om te kijken wat het verschil is en hoe dit komt. Door zelf de kalibratie meetapparatuur te leren kennen is het begrijpen van de stof vaak makkelijk en kan dit soepeler gaan. Laat leerlingen dus al doende leren. Op deze manier is de kans veel groter dat de stof ook daadwerkelijk blijft hangen en dat ze hier later in hun leven nog iets aan hebben.