Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijk

Kan ik een lening afsluiten voor iemand anders?

Stel je wilt iemand uit de brand helpen. Een familielid of vriend heeft geld nodig, maar kan zelf geen lening afsluiten. Kun jij dit dan voor diegene doen? Je kan natuurlijk altijd een lening afsluiten om iemand te helpen, maar het staat op jouw naam, dus je bent zelf in het geheel verantwoordelijk. Daarnaast is het ook niet heel erg slim om geld te lenen voor iemand die niet in staat is om zelf een lening af te sluiten; dat is vragen om problemen.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je iemand wilt helpen die al een lening heeft afgesloten, maar dit niet meer kan betalen. Als jij het wat ruimer hebt zou je dan wel de lopende lening over kunnen nemen. Hoe dat precies werkt leggen we je uit in dit artikel.

Kun je het geld zelf missen?

Het is ontzettend nobel als je iemand uit de brand wilt helpen die het financieel zwaar heeft. Toch is het verstandig om voor het overnemen van de lening goed na te denken over wat dit voor jou betekent. Kun je het geld missen en wil je het geld ook missen? Ook heeft het overnemen van een lening invloed op persoonlijke leenmogelijkheden en het afsluiten van een hypotheek. Het kan namelijk voorkomen dat een persoonlijke lening of een hypotheek afgekeurd wordt, omdat de schuld van jouw familielid of vriend op jouw naam staat. Weet je toch zeker dat je de lening wilt overnemen? Dan zijn er drie opties om dit te doen.

In één keer de gehele schuld aflossen

Heb je nog een aardig bedrag staan op je spaarrekening? Dan zou je de schuld van jouw familielid of vriend in één keer kunnen aflossen. Vraag op voorhand wel een opgaaf op bij de schudeiser, van het compleet opstaande bedrag inclusief de rente.

De schuld oversluiten naar jezelf

In plaats van de schuld in één keer af te lossen, kun je er ook voor kiezen om de schuld over te sluiten naar jezelf. Je kunt de lening van jouw vriend op deze manier direct aflossen. De kredietverstrekker zal wel jouw financiële situatie moeten controleren en bepalen dat deze passend is. De lening die destijds door jouw vriend is afgesloten, met alle voorwaarden die erbij horen, zijn nu voor jouw rekening. De aansprakelijkheid van jouw vriend neem je volledig over.

Geld gedeeltelijk schenken of in periodes

Wil je toch liever op een andere manier helpen? Een manier die wat eenvoudiger is? Je zou er dan aan kunnen denken om geld te schenken. Je kunt dit gedeeltelijk doen of in bepaalde periodes. Jouw vriend of familielid kan dan telkens de schuld voor een gedeelte afbetalen. Je kunt ervoor kiezen om jaarlijks of maandelijks te bepalen. Je moet er wel rekening mee houden dat je het te schenken bedrag opgeeft bij de Belastingdienst.