Lokale Waterzuivering is een proces dat erop gericht is deze stof te reinigen voor consumptie. Water, of H2O, zoals het ook wel wordt genoemd, is vanwege zijn samenstelling (twee waterstofatomen en één zuurstofatomen) een essentieel goed voor het menselijk leven. Het is overvloedig aanwezig in het universum en beslaat een groot deel van de planeet Aarde, waarin het in verschillende fysieke vormen kan gebeuren. Als we kijken naar alle wateren van de wereld, de zogenaamde hydrosfeer, die bestaat uit rivieren, meren, zeeën, lagunes, oceanen, stromen, gletsjers en diverse andere vormen, omvat ongeveer 70% van de wereld structuur.
Ondanks deze grote hoeveelheid water is niet alles drinkbaar. Drinkwater is de toestand van de vloeistof die gunstig is voor menselijke, dierlijke en plantaardige consumptie. De inname van verontreinigd water kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is er de lokale waterzuivering, een proces dat verdeeld is in verschillende fasen, met als doel het schoon en gezond te laten. Sanitaire techniek is verantwoordelijk voor het bestuderen van de kwaliteit van het verbruikte water.
De stadia van de lokale waterzuivering
Waterwinning Het water wordt opgevangen via pijpleidingen, dat zijn grote leidingen die het water naar de zuiveringsinstallaties pompen. Een van de eerste elementen die zijn opgenomen is chloor, dat gericht is op het elimineren van bacteriën.
Coagulatie Een ander proces dat in de vangst gebeurt, genaamd coagulatie, zet aluminiumsulfat af, wat een stap verder zal helpen. Bij aankomst in de kalmerings tanks, het eerste grote reservoir van de stations, gaat het water door roosters die het grotere vuil verwijderen.
Flocculatie In de volgende fase van de lokale waterzuivering, de zogenaamde flocculatie, wordt het water langzaam verplaatst, zodat het eerder toegevoegde aluminiumsulfaat zich vasthecht aan het grotere vuil dat door de eerste reiniging is gegaan. Het wordt dan doorgestuurd naar andere tanks.
Decanteren Een andere fase van de waterbehandeling heet decanteren. Daarin wordt het water naar grote betonnen tanks gestuurd, waar het wordt tegengehouden zodat de schilfers die met behulp van aluminiumsulfaat worden gevormd, naar de bodem gaan.
Filtratie In dit stadium wordt het kleine vuil, dat is overgegaan van stolling, uitvlokking en decanteren, geweerd. Het water gaat door tanks met stenen en zand, met verschillende diktes en ten slotte de minerale steenkool. Dit laatste element wordt gebruikt om geur en smaak aan het water te onttrekken.
Tot slot wordt de vloeistof opgestuurd voor desinfectie, waar het nieuwe doseringen van materialen voor de reiniging krijgt. De eerste daarvan is chloor, opnieuw om bacteriën te elimineren. Vervolgens kalk, die dient om corrosie van de leidingen waardoor het wordt getransporteerd te voorkomen. Na de waterzuivering gaat het in opslagtanks en wordt het naar de bevolking gestuurd. Het kan gericht zijn op woningen of soms door grote tanks die verspreid liggen in stadswijken.
|