Zakelijk Brabant
Image default
Woning en Tuin

Zouttabletten: de beste manier om je zwembad te desinfecteren

Nu de warme zomerdagen zijn begonnen halen we massaal onze zwembaden tevoorschijn. Het liefst vinden we verkoeling in schoon, helder water. Het water in ons land is gelukkig erg hygiënisch, maar je staat er natuurlijk niet op te wachten om het water na iedere zwembeurt te verversen omdat er mensen in gezwommen hebben. Er zijn verschillende manieren om je zwembadwater tussendoor te desinfecteren, bijvoorbeeld met chloor of zouttabletten.

 

De geur van een zwembad

Iedereen kent het wel: de typische geur van een zwembad. Eigenlijk heeft een zwembad zelf geen geur, maar is het de chloor die je ruikt. Chloortabletten zijn het meest gebruikte middel om zwembaden te desinfecteren. Door chloor aan je zwembadwater toe te voegen krijgen bacteriën en algen geen kans om te groeien.

 

Het grote nadeel van chloor voor zwembaden, zowel in vloeibare vorm als tabletvorm, is dat het een chemisch middel is. Veel mensen krijgen last van een jeukerige of gevoelige huid of van rode, geïrriteerde ogen nadat ze in aanraking zijn gekomen met water dat chloor bevat. Daarnaast is het belangrijk om de pH waarde van het water in de gaten te houden, want chloor werkt minder goed bij een verkeerde zuurgraad.

 

Het vriendelijkere alternatief op chloor: zouttabletten

Zouttabletten zijn minder chemisch dan chloortabletten. Ook zouttabletten zijn een effectief desinfectiemiddel voor zwembadwater. Een zouttablet lost eenvoudig op in het water en wordt door een speciale installatie omgezet in natuurlijk chloor. Een zoutwaterzwembad bevat dus ook altijd chloor.

 

De voordelen van zouttabletten in je zwembad

Doordat het chloor zonder chemicaliën gemaakt wordt heb je minder snel last van een penetrante chloorgeur en kan je genieten van zachter water. Daarnaast hoef je slechts één keer per seizoen een zouttablet aan het water toe te voegen, in plaats van periodiek zoals bij chloortabletten het geval is. Wel is het belangrijk om ook hier de chloorwaardes en de zuurgraad van het water goed in de gaten te houden.

 

Tot slot: waar je ook voor kiest, gebruik altijd producten die bedoeld zijn voor een zwembad. Zouttabletten voor een zwembad zijn anders dan bijvoorbeeld onthardingszout, net als dat chloor dat je in de supermarkt koopt absoluut niet geschikt is voor in zwembadwater.