Zakelijk Brabant
Image default
Bedrijven

Hoe je jezelf als ondernemer het beste verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Als je als ondernemer iets wil hebben om op terug te vallen als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt wordt is het belangrijk om hier tijdig mee aan de slag te gaan. Eigenlijk heb je drie opties. 

 

  1. Heel veel sparen

  2. Je aansluiten bij een broodfonds

  3. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

 

In dit artikel lichten we korten alle drie opties toe zodat jij als ondernemer de beste keuze kunt maken. 

Je spaargeld gebruiken bij arbeidsongeschiktheid

Wanneer je gebruik wilt maken van jouw spaargeld om het gemiste loon bij arbeidsongeschiktheid te compenseren moet je aardig wat gespaard hebben. Stel namelijk dat je twee jaar niet kunt werken dan ben je al gauw 2000 euro per maand kwijt. Zo moet je voor twee jaar dus 48000 euro gespaard hebben ter overbrugging. Helaas weet je van tevoren niet of en wanneer je arbeidsongeschikt raakt en zeker niet hoe lang je hierdoor geen loon inkomsten kunt genereren. Sparen is dus geen veilige optie tenzij je wel een hele grote spaarrekening aan kunt leggen. In dat geval hoef je misschien zelfs al niet meer te werken. 

Een broodfonds gebruiken bij arbeidsongeschiktheid

Een andere optie om je (enigszins) te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid is om je aan te sluiten bij een broodfonds. Bij een broodfonds leg je maandelijks een vast bedrag in in jouw eigen spaarpotje. Dit doe je samen met een groep ondernemers die ook wil meedoen aan een broodfonds. Wanneer één van de ondernemers (tijdelijk) arbeidsongeschikt wordt betaalt iedereen met een maximale duur van twee jaar een deel van het gederfde loon. Zo ben je tot twee jaar veilig. Het voordeel van deze optie is wel dat als het geld niet gebruikt wordt je jouw spaarpotje weer terugkrijgt minus de eenmalige toetredingskosten. 

Een AOV afsluiten

De derde en de veiligste optie om jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Je betaalt een vaste maandelijkse premie die is gebaseerd op het bedrag dat jij uitbetaald wilt krijgen mocht je arbeidsongeschikt raken en deze wordt zo lang uitgekeerd als nodig. Het maakt dus niet uit of je één jaar of tien jaar arbeidsongeschikt bent. Je blijft zolang je jouw maandelijkse premie betaald verzekert tegen alle redenen voor arbeidsongeschiktheid die opgenomen staan in de polis. Het loont echter wel om verzekeringen te vergelijken. Premies kunnen namelijk verschillen tussen verzekeraars en iedere verzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden. Je doet er dus goed aan om via een vergelijkingsplatform onderzoek te doen naar wat voor jou de beste verzekering is.