Zakelijk Brabant
Image default
Bedrijven

3 Manieren om bedrijfsfinanciering te vinden

Als ondernemer moet je regelmatig investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen, zoals extra vrachtwagens, nieuwe metaalbewerkingsmachines en IT-apparatuur. Dat kost natuurlijk handenvol geld. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze uitgaven te financieren: via je eigen onderneming, subsidies of een externe financiering.

1) Financiering via eigen onderneming

Elke gezonde onderneming zet een spaarcentje opzij voor later. Dit gespaarde bedrag kan je gebruiken om bepaalde investeringen te doen. Het grote voordeel van deze financieringsmethode is dat er vrijwel geen beperkingen zijn. Je moet geen verantwoorden afleggen aan derden. Helaas is dit niet voor elke onderneming en elke investering een oplossing. Gelukkig zijn er nog andere manieren…

2) Gebruik maken van subsidies

De overheid steunt ondernemers met allerhande subsidies en premies. Vooral investeringen die energiebesparend of milieuvriendelijk zijn krijgen vaak een duwtje in de rug. Informeer dus zeker bij je boekhouder of je in aanmerking komt voor een van deze financiele tegemoetkomingen. Het zou zonde zijn om ze te laten liggen.

3) Externe financiering zoeken

Wanneer je eigen onderneming onvoldoende financiële middelen heeft, moet je geld buiten je bedrijf zoeken om bepaalde aankopen te doen. Er zijn dan wel enkele zaken om rekening mee te houden, zoals de interest die je op het bedrag betaalt, de looptijd en andere voorwaarden. Het is natuurlijk geen verrassing dat er aan deze financieringsmethode meer risico’s zijn verbonden. 

Een externe financiering kan diverse vormen aannemen:

  • Banklening: Klop bij een bank of kredietinstelling aan om een bepaald bedrag te lenen. Deze lening betaal je gespreid terug, met daarbovenop een rente. Deze rente kan vast liggen of na enkele jaren herzien worden. 
  • Leasing: Bij deze financieringsmethode blijft de leasinggever eigenaar van het goed. Jij betaalt een maandelijks bedrag voor het gebruik ervan. Soms is er na het aflopen van de leaseperiode een mogelijkheid om het goed aan te kopen.
  • Crowdfunding: Crowdfunding is een relatief nieuwe methode. Je haalt geldt op bij tientallen of honderden partijen die allemaal een klein bedrag investeren. In ruil krijgen ze natuurlijk een vergoeding.
  • Partnerships: Een externe financiering via andere ondernemingen, bijvoorbeeld leveranciers, klanten, business angels en participatiemaatschappijen. 

Welke externe financiering voor jou de beste optie is, is afhankelijk van diverse factoren. Vraag dus advies aan een financieel expert voordat je de knoop doorhakt.