Zakelijk Brabant
Image default
Aanbiedingen

Is het handig om te leren met muziek?

Het is algemeen bekend dat muziek heel goed is voor de mens. Er zijn al tig diverse wetenschappelijke onderzoeken op los gelaten maar muziek doet iets met ons brein. Dat is niet helemaal te verklaren hoe dat werkt. Waar de een hoofdpijn krijgt van techno of dancemuziek gaat de ander helemaal los en komt die in zijn element. Ook is het zo dat dementerende mensen die hun dierbaren niet meer herkennen wel bepaalde muzieknummers nog kunnen herkennen. Dat is de bijzondere kracht van muziek. Maar kun je ook studeren met muziek op? Veel pubers en jongelui doen dit maar werkt het ook echt daadwerkelijk? In deze blog lees je er alles over.

Afleiding of ontspanning?

Veel ouders zullen het luisteren naar muziek tijdens het studeren van hun kind niet zo prettig vinden. Maar is dit omdat de ouders een hekel hebben aan de muzieksmaak van hun kind of omdat ze zich daadwerkelijk zorgen maken om de leerprestaties van hun kind? Beide zullen een rol spelen in de houding van ouders naar hun kind toe.

Maar de wetenschap spreekt toch echt in het nadeel van de bezorgde ouders. Het is namelijk zo dat muziek tijdens het studeren veel positieve invloed heeft. Zo is het bewezen dat muziek zorgt voor een positieve mindset. En wanneer je moet leren voor een pittig onderwerp waarbij mentale motivatie een grote rol speelt, kan die mindset heel erg bepalend zijn.

Muziek biedt ook een goede ontspanning. Hoe lekker is het om te blokken voor die vervelende toets met een heerlijk muziekje die je in een bepaalde stemming brengt?

Goed omgaan met muziek

Muziek heeft dus een positieve invloed op je leerprestaties. Maar het is wel belangrijk om je te realiseren dat je verstandig met muziek om moet gaan. Zo is het handig om de muziek niet al te hard zetten maar op een prettig volume. Dat is niet alleen voor de buren of andere gezinsleden erg prettig, maar muziek moet niet zo hard staan dat je niet meer kunt nadenken.

Kies ook een muziekstijl uit waar jij niet helemaal los op gaat en in de partystemming van terecht komt maar zoek muziek die je in een ontspannen en geconcentreerde toestand kan brengen. Ben jij iemand die in de vrije tijd helemaal losgaat op een hardstyle feest? Dan kan je deze muziek beter niet draaien tijdens het studeren.

Koptelefoon of stereo?

Vroeger in de jaren negentig en begin millennium had je niet heel erg veel keuze, je had walkmans/discman of een stereo en dat was. Tegenwoordig kun je muziek luisteren op oneindig veel manieren, via de laptop op YouTube of Spotify, via een bluetooth headset, via je mobiel, via de tv. En het is belangrijk dat je een medium kiest die je niet te veel afleidt.

Tv luisteren via de tv kan bijvoorbeeld triggeren om ook andere dingen met de tv te doen, zoals je favoriete Netflix serie opzetten. Zo ben je afgeleid van het studeren en dat is niet echt heel handig. Kies daarom een muziek medium bij Xusic dat bij jou past. Of dit nu de smartphone is die je gebruikt of een draadloze bluetooth headset.