Zakelijk Brabant
Image default
Aanbiedingen

Hoe je angst voor de tandarts overwint

Er zijn veel mensen die bang zijn voor de tandarts. Dit kan erg lastig zijn. Dit komt omdat je om je gebit gezond te houden wel regelmatig naar de tandarts toe moet. Hierom kan het handig zijn om je angst voor de tandarts te overwinnen. Dit kun je op een aantal manieren doen.

Je bent niet de enige

Als eerste is het belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die bang is voor de tandarts. Meer dan 40 procent van alle Nederlanders hebben een vorm van angst voor de tandarts. Zelfs meer dan 12 procent hebben dit op een extreme manier.

Meer dan 800.000 Nederlanders zijn zo bang voor de tandarts dat ze er niet meer naar toe gaan. Dit is vooral terug te leiden naar traumatische ervaringen die ze in hun jeugd hebben gehad. Ook kan het iets zijn dat overgenomen is van de ouders of door overdreven spookverhalen over de tandarts is ontstaan.

Gelukkig is de hoeveelheid kinderen die last heeft van angst voor de tandarts een stuk kleiner. Dit komt omdat maar 15 procent van de kinderen angst voor de tandarts hebben. 6 procent van deze kinderen tonen hier extreme angst voor.

Tips om het te overwinnen

Er zijn verschillende tips die je kunt gebruiken om je angsttandarts te overwinnen. Als je hier gebruik van maakt, kan de angst die je voor de tandarts hebt een stuk minder groot worden.

Weet wat je kan verwachten

Voordat je een afspraak gepland hebt met de tandarts, is het handig om eerst na te vragen wat je precies kan verwachten. Op die manier kun je inschatten hoe lastig je het gaat vinden om naar de tandarts te gaan.

Tandarts best zorgen er vaak voor dat je van tevoren even kan bellen om te vragen wat er precies gedaan gaat worden. Door hier duidelijkheid over te hebben, kan de stap om naar de tandarts toe te gaan een stuk kleiner worden.

Zorg voor controle

Het is mogelijk om met je tandarts af te spreken dat jij de controle hebt. Op die manier is het mogelijk om de tandarts door middel van een signaal te laten stoppen. Zo kun je af spreken dat je je hand op steekt als het pijn doet, je het moeilijk vindt of je je niet lekker voelt.

Haal bewust adem en ontspan je

Als je bij de tandarts zit, is het mogelijk om jezelf te ontspannen en rustig te houden door bewust adem te halen. Zo kun je een vast ritme ontwikkelen van het ademen. Dit zorgt er voor dat je rustig en ontspannen op de tandartsstoel kunt zitten.

Het kost vaak veel oefening om dit te kunnen. Echter kun je dit thuis ook al oefenen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is het een manier die je goed kan helpen bij het ontspannen en rustig blijven bij de tandarts. Op die manier kun je ook minder last hebben van de angst die je voor de tandarts voelt.