Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat doet een werktuigbouwkundig ingenieur?

Wat doet een werktuigbouwkundig ingenieur?

Een werktuigbouwkundig ingenieur (ingenieur in de mechanical engineering, ook wel werktuigbouwkundige) houdt zich bezig met het ontwerpen en optimaliseren van dynamische objecten (objecten die handelingen moeten uitvoeren zoals verplaatsen, analyseren, bewegen, etc.). Het doel is een produceerbaar object ontwikkelen. Vaak gebeurt dit in dienst van een ingenieursbureau.

Een werktuigbouwkundige is meestal werkzaam in een bepaald deelgebied, zoals automotive, robotica, scheepsbouw, etc. Werktuigbouwkundig ingenieur is dus een erg breed beroep. 

Wat een werktuigbouwkundig ingenieur exact is, en wat voor werk hij doet, lees je in dit artikel.

Een werktuigbouwkundig ingenieur, wat is dat nou precies?

Werktuigbouwkunde is ontstaan tijdens de industriële revolutie (in Europa), tussen het jaar 1700 en 1800; de ontwikkeling van werktuigbouwkunde is echter al duizenden jaren bezig, ook buiten Europa. Werktuigbouwkunde is een van de meest diverse technische disciplines.

Werktuigbouwkundigen spelen een belangrijke rol in veel verschillende industrieën. Denk hierbij onder andere aan de auto-, lucht- en ruimte-, bio-, computer-, elektronica-, automatiserings- en maakindustrie. De ingenieurs ontwerpen, ontwikkelen en testen allerlei dynamische, mechanische objecten.

Werktuigbouwkundigen kunnen vaak alles ontwerpen en realiseren, van kleine onderdelen zoals miniatuur connectoren tot grote werktuigmachines zoals boormachines. Ze ontwerpen een product van begin tot eind met als doel esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid. Voorbeelden van objecten ontwikkeld door werktuigbouwkundigen zijn: transmissies; motor onderdelen; vliegtuigmotoren; controlesystemen; prothetische apparaten; schijfstations; etc.

Wat doet een werktuigbouwkundige?

Werktuigbouwkunde is een van de oudste en meest diverse disciplines in de techniek. Wat zijn nu precies de werkzaamheden van een werktuigbouwkundige?

Hier heeft een werktuigbouwkundige kennis van:

Om mechanische systemen te ontwerpen en te realiseren, moeten werktuigbouwkundigen een uitgebreide kennis hebben van (o.a.) mechanica, dynamica, thermodynamica, elektriciteit en structurele analyse. Daarnaast moeten ze CAD (computerondersteunde ontwerp) en CAM (computerondersteunde fabricage) kunnen gebruiken om hun ontwerpen te produceren. Met behulp van deze programma’s bewaken ze de kwaliteit van hun ontwerpen.

Taken van werktuigbouwkundigen:

  • Problemen analyseren om te zien hoe een mechanisch object het probleem kan verhelpen

  • Het ontwerpen van mechanische objecten

  • Het maken van blauwdrukken zodat een object gebouwd kan worden

  • Het ontwikkelen van prototypes

  • Het testen van prototypes

  • De testresultaten analyseren en het prototype hierop aanpassen indien nodig

  • Toezicht houden op het fabricageproces

Gereedschappen, motoren en machines die werktuigbouwkundigen zoal gebruiken:

  • Elektrische generatoren, verbrandingsmotoren en stoom- en gasturbines

  • Energieverbruikende machines, zoals airconditioning

  • Industriële productie apparatuur

  • Andere machines in gebouwen

  • Material Behandeling Systemen

Voorbeeld van een werktuigbouwkundige discipline: Robotica

Zoals vermeld zijn er veel verschillende soorten werktuigbouwkundige disciplines. Een voorbeeld van zo’n discipline is robotica.

Een robotica-ingenieur is een ontwerper, die verantwoordelijk is voor het maken van robots en robotsystemen die taken kunnen uitvoeren die mensen niet kunnen – of willen – uitvoeren.

Robotica-ingenieurs besteden het grootste deel van hun tijd aan het ontwerpen van de plannen die nodig zijn om robots te bouwen. Daarnaast zullen ze ook de processen ontwerpen die nodig zijn om de robot correct te laten werken. 

Met de creaties van robotica ingenieurs maken ze banen veiliger, gemakkelijker en efficiënter, vooral in de maak- / productie industrie.

Wat doet een werktuigbouwkundig ingenieur?

https://www.b-engineering.nl/specialismen/mechanical-engineering