Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijk

Wanneer wordt er bepaald of u arbeidsongeschikt bent?

Arbeidsongeschiktheid is voor veel mensen een lastig onderwerp. Dit kunt omdat u nooit zomaar zeker weet of u arbeidsongeschikt bent of niet. Dit is iets wat door een arts bepaald moet worden. Echter wordt dit nooit zomaar bepaald. Arbeidsongeschikt is voor de meeste mensen namelijk een stempel die nooit leuk is om te horen.

Wat houdt arbeidsongeschiktheid in?

Arbeidsongeschiktheid is voor veel mensen een lastig onderwerp. Dit komt omdat arbeidsongeschiktheid niet voor iedereen helemaal duidelijk is. Wel is het vaak duidelijk dat het gaat om een ongeval, een fysieke of een mentale klacht voordat je arbeidsongeschikt verklaard kan worden.

Een vuistregel voor arbeidsongeschiktheid is dat je 25 procent van je werk niet meer kan doen. Echter moet het medisch vastgesteld worden dat het niet meer voor je mogelijk is om die 25 procent van je werk te doen. De medische oorzaken die arbeidsongeschiktheid kunnen veroorzaken, kunnen verschillende dingen zijn.

Zo kan dit een ongeval zijn. Een ongeval is een ongeluk of een val die er voor zorgt dat je je werk niet meer kunt doen. Ook kan het een lichamelijke klacht zijn. Hierbij moet je denken aan een gebroken been of een hernia. Verder kan het ook komen door psychische klachten. Hierbij moet je denken aan een depressie of een burn-out.

Om arbeidsongeschiktheid vast te stellen, is het vaak nodig om naar de bedrijfsarts toe te gaan. De bedrijfsarts is vaak in te schakelen via de arbodienstverlening. De bedrijfsarts gaat met je in overleg in hoeverre je arbeidsongeschikt bent en wat ze precies voor je kunnen betekenen.

Wat gebeurt er na arbeidsongeschiktheid?

Als je voor een bepaalde baan arbeidsongeschikt bent, houdt dit niet direct in dat je helemaal niks meer kunt doen. Dit komt omdat je werk niet perse ophoudt. Het is ook mogelijk om weer aan het werk te gaan met een andere baan. Dit komt omdat de overheid het belangrijk vindt dat iedereen gewoon aan het werk kan en op die manier een bijdrage doet voor de samenleving.

Voor sommige mensen is het lastig om weer aan het werk gaan als ze arbeidsongeschikt verklaard zijn. Dit komt omdat het werken bij een andere baan voor sommige mensen vervelend is. Vooral als je eerder een baan deed waar je erg tevreden over was, is het soms vervelend om wat anders te moeten doen door een beperking.

Om er voor te zorgen dat iemand die arbeidsongeschikt verklaard is alsnog aan het werk gaat, is het belangrijk om een traject te volgen om weer aan de slag te kunnen gaan. Hierdoor is het namelijk zonder uitkering ook mogelijk om weer geld te krijgen.

Om mensen met een uitkering weer aan het werk te krijgen, is er een 3e spoor traject. Dit is iets wat iedereen met een uitkering aangeboden krijgt. Samen met een expert ga je hierbij namelijk op zoek naar een baan die bij je past en je nog wel kan doen ondanks dat je arbeidsongeschikt verklaard bent.