Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijk

Verloopt jouw communicatie moeizaam?

Kun jij hulp gebruiken bij het analyseren van iemands gedrag? De Roos van Leary kan jou daarbij helpen. Door deze trainingen kun je beter inspelen op het gedrag van iemand anders en kun je diegene beter begrijpen. Deze trainingen zijn vooral fijn om interacties tussen leraren en leerlingen of op het werk te verbeteren.

Doordat er veel onderzoek is gedaan door Amerikaanse psychologen, is er uit gekomen dat bepaald gedrag een bepaalde reactie oproept. Dit zorgt ervoor dat een reactie vaak te voorspellen is en te beïnvloeden is. Hier gaat deze theorie dan ook op in.

 

Waarom deze naam?

De Roos van Leary heeft de naam gekregen doordat het model eruit ziet als een windroos. Het is namelijk een cirkel met een verticale en horizontale as erin. De betekenis van de verticale as is de mate van dominantie. Alles dat onder de horizontale as staat, is onderdanig gedrag en alles wat erboven staat, is dominant gedrag. Uit onderzoek is gebleken dat beide vormen van gedrag het tegenovergestelde gedrag oproepen bij de ander. Dus zodra jij leidend gedrag toont, zal de andere automatisch volgend gedrag tonen.

 

Mensen gedragen zich zoals jij dat wil

Je kunt gedrag dus beïnvloeden tot een bepaalde hoogte, maar hoe doe je dit? Nou eigenlijk vrij simpel, door zelf ander gedrag te vertonen. Hierdoor kun je jouw omgeving als het ware trainen om op een bepaalde manier op jou te reageren. Hoe dit precies in zijn werk gaat, kun je leren door de trainingen die worden aangeboden.