Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijk

Kunststof verpakkingen produceren

Kunststof verpakkingen zijn een van de meest voorkomende materialen die worden gebruikt voor productverpakking. Het is eenvoudig om te produceren, betaalbaar en sterk, waardoor het ideaal is voor vele verschillende toepassingen. Kunststof verpakkingen kunnen worden gebruikt in bijna elke industrie, of het nu gaat om voedsel- of drankverpakking, cosmeticaverpakking of medische verpakkingsmateriaal. Het kunststof verpakkingen produceren begint met het maken van een mal. Een mal is een gietvorm die wordt gebruikt om verschillende vormen en maten te creëren. 

 

Hoe worden deze verpakkingen gemaakt?

De meeste kunststof verpakking producerende bedrijven werken met thermoplastische materialen zoals polyethyleentereftalaat (PET) of polypropyleentereftalaat (PPT). Het materiaal dat wordt gebruikt, hangt af van de beoogde toepassing en de functionaliteit van de verpakking. Eens de mal is gecreëerd, wordt het materiaal in de mal geplaatst en vervolgens verwarmd. De warmte zorgt ervoor dat het materiaal vloeibaar wordt en hecht aan de malvorm. Er kunnen verschillende technieken worden toegepast om dit te bereiken, waaronder spuitgieten of extrusie. 

Nadat het materiaal is afgekoeld, kan de verpakking uit de mal worden genomen en klaar zijn voor productie. Eén van de belangrijkste stappen bij het produceren van kunststof verpakkingen is het afwerken. Afhankelijk van de beoogde toepassing, kan een bedrijf verschillende technieken gebruiken om de verpakking te decoreren of aan te passen. Dit kan worden gedaan door middel van druktechnieken zoals zeefdruk of digitale printing, maar ook door het toevoegen van labels, etiketten en andere decoratieve elementen. Nadat de kunststofverpakking is afgewerkt kun je eenvoudig gebruik maken van het product om het nog verder te verpakken.