Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijk

Schrikt rente genoeg af?

Rente heeft een functie is de reden dat jij geld kunt lenen. Iedereen kan geld lenen en de rente zorgt ervoor dat mensen niet teveel lenen. Het probleem met dit argument is dat het ervan uitgaat dat alle mensen even rationeel zijn. Als we aannemen dat sommige mensen minder rationeel zijn dan anderen, dan zullen ze niet de juiste beslissing nemen over het al dan niet lenen van geld. Dit betekent dat degenen die besluiten een lening aan te gaan, uiteindelijk te veel geld gaan lenen omdat hun beslissingen op irrationele factoren zijn gebaseerd.

Een derde reden waarom banken rente vragen, is dat ze iemand moeten betalen om geld te lenen. Ze kunnen het zich alleen veroorloven om zoveel dollars per uitgeleende dollar weg te geven. Daarom moeten ze een prijs vaststellen waarmee ze deze kosten kunnen dekken en toch voldoende winst kunnen maken om het hoofd boven water te houden. Er zijn ook nog banken die te veel geld vragen voor hun leningen, recent de ING. Jij hebt eigenlijk recht op compensatie ING rente.

Rentetarieven

Het tarief dat door kredietverstrekkers in rekening wordt gebracht, verschilt sterk van land tot land. In Canada was de rente voor prime-leningen bijvoorbeeld 5% in januari 2009; de gemiddelde variabele hypotheekrente was echter 6%. In Australië was de gemiddelde variabele hypotheekrente 7,5%, terwijl de gemiddelde hypotheekrente met vaste rente 4,9% was. Volgens een artikel gepubliceerd door CNN Money: “In de Verenigde Staten steeg de gemiddelde 30-jarige hypotheek met vaste rente vorige week tot bijna 8 procent.”

Uit een onderzoek van BankRate bleek dat de gemiddelde Amerikaanse consument alleen al $1.711 per jaar aan rentekosten betaalt. Volgens het Consumer Credit Panel van de Federal Reserve Board bedragen de gemiddelde jaarlijkse kosten voor het bezitten van een huis in de VS $ 8.000.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds heeft de wereldeconomie in de periode 2008-2009 meer dan $ 2 biljoen verloren als gevolg van hoge schulden van huishoudens.