Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijk

Groeiend bedrijf: wat doet u?

Ooit begonnen aan de keukentafel, maar inmiddels toch een maatje te groot om nog vanuit huis te werken. U zoekt een bedrijfsruimte en het liefst ook vakkundig personeel. Lopen de zaken goed, dan is dit het scenario voor veel bedrijven. Wat voor bedrijf u ook heeft, groei is altijd goed. Maar het is wel belangrijk dat u ook aan de achterkant van uw bedrijf rekening houdt met verschillende onderdelen. Denk aan de rechtsvorm bijvoorbeeld of het uitbesteden van personeelszaken en uw boekhouding. Profiteer van de goede zaken en

 

Boekhouding in goede handen

Toen u nog een ZZP’er of VOF was leek het allemaal zo helder en overzichtelijk. Maar naar mate het bedrijf groeit, groeit natuurlijk de boekhouding mee. Daarom is het raadzaam om al vrij snel uw boekhouding uit te besteden aan een accountant, administratie- of boekhoudkantoor. Zo weet u zeker dat u geen zorgen meer heeft over aangiftes of jaarrekeningen die niet kloppen. Een goede boekhouder neemt daarin de nodige zorgen weg en fungeert ook als adviseur om uw bedrijf op financieel of fiscaal gebied te laten groeien. 

 

Het juridische aspect

De letters BV of NV achter een bedrijf staan er niet voor niets. De juiste rechtsvorm bij een bedrijf is erg belangrijk. Niet alleen voor uw rechten als ondernemer, maar ook voor het personeel, de aansprakelijkheid of het verdelen en verkopen van aandelen. In Nederland zijn er diverse vormen van bedrijfsvoering om uit te kiezen. Denk aan de BV, NV, VOF of maatschap. Welke de beste is, hangt erg van uw bedrijf af en welke richting u op wil gaan. We raden het aan om u eens te verdiepen in de verschillende rechtsvormen die er zijn voordat u met uw bedrijf wil doorgroeien.

 

Van eenmanszaak naar BV

Een populaire stap in die rechtsvormen is om ervoor te kiezen om uw eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap (BV). Hierbij wordt zakelijk en privé (zo ver dat nog niet was) beter gescheiden. U bent dan ook niet persoonlijk de dupe van de schulden die u met uw BV maakt, mits er geen sprake van wanbeleid is. Ook levert een BV belastingtechnische voordelen op en kunt u zelf bepalen wie er aan het roer komt te staan of deelneemt in het bestuur. Het omzetten kan op verschillende manieren gebeuren, waarvoor u niet altijd een notaris hoeft in te schakelen. Maar we raden het wel aan om contact op te nemen met een specialist, als VRB Adviesgroep, wanneer u uw eenmanszaak wil omzetten in een BV.

 

Tot slot: houd groei in de gaten

Groeien met een bedrijf is in principe altijd goed. Het levert kansen op en het is goed voor de omzet. Maar we raden het wel aan om groei in de gaten te houden. Let daarbij ook zeker op mogelijke risico’s. Ondernemers die alles alleen maar positief inzien en uitgaan van hun kansen en opties, kunnen daar later negatieve gevolgen van merken. De keuzes die u voor uw bedrijf of personeel vijf jaar geleden maakte, kunnen inmiddels niet meer werken. Jaarlijks een eerlijke risicoanalyse maken en zorgen voor een stabiel personeelsbeleid helpt u bij het vermijden van dit soort valkuilen.