Zakelijk Brabant
Image default
Sport

In Nederland is sporten mogelijk voor iedereen

In 1948 vonden er een sportwedstrijd plaats in Engeland voor veteranen uit de Tweede Wereldoorlog met rugletsel. Toen vier jaar later meer landen, waaronder Nederland, deelnamen, ontstonden de Paralympische Spelen. Tijdens de Paralympische Spelen ligt de nadruk op wat de spelers wél kunnen, waarbij onderscheidt wordt gemaakt in zes verschillende groepen handicaps. Voor degene die hier niet binnen vallen zijn ze in 1968 gestart met de Special Olympics. Sinds het ontstaan van deze Paralympische Spelen en Special Olympics, wordt er ook voor recreanten steeds meer nagedacht over manieren om sport voor iedereen toegankelijk te maken. In dit artikel lees je daar meer over.

Voorzie alle deelnemers van medailles door ze online te bestellen

In Nederland zijn er verschillende initiatieven om sporten voor mensen en kinderen met een fysieke of verstandelijke beperking mogelijk te maken. Zo zijn ze bij het NSGK bezig om het samen sporten van kinderen met en zonder een beperking te stimuleren. Samen met het NOC*NSF zijn zij het project ‘Samen Sporten’ gestart. Binnen dit project worden de belangen van sporten benadrukt, met name voor kinderen met een handicap. Binnen onze samenleving sporten deze jongeren namelijk veel minder dan hun leeftijdsgenootjes. Met Samen Sporten zoekt NSGK de jongeren die nog geen aansluiting hebben gevonden bij een sportclub en nemen vervolgens contact op met een vereniging van de sport die ze graag willen beoefenen. Samen zorgen ze vervolgens dat alle kinderen, met en zonder beperking, hun plek vinden in de vereniging. De dag wordt afgesloten met een kleine uitreiking voor alle deelnemers met leuke sportbekers om mee naar huis te nemen.

Bijzondere Eredivisie voor bijzondere jongeren

De Bijzondere Eredivisie is een andere manier om sporters met een verstandelijk beperking te stimuleren te gaan sporten. In deze competitie komen de dromen van een hoop spelers uit: spelen voor een eredivisieclub. Teams die meedoen komen onder andere van FC Twente, Ajax, Excelsior Rotterdam, FC Utrecht en ADO Den Haag. Hiermee laten de clubs zien hoe belangrijk sporten voor kinderen met een verstandelijke beperking is. Na afloop van het seizoen ontvangt iedereen voetbalmedailles als herinnering aan de geweldige wedstrijden die ze hebben gespeeld.

Bij G-sport win je ook medailles voor hockey

Gehandicaptensport, beter bekend als G-sport, wordt door steeds meer clubs in Nederland opgepakt. De Bijzondere Eredivisie is al eerder benoemt, maar andere sporten zoals hockey, worden ook toegankelijker. Bij G-hockey ligt het accent op het spelplezier en het krijgen van vertrouwen in het eigen kunnen. Met deze nieuwe ontwikkelingen krijgen kinderen met een beperking ook de kans om medailles voor hockey, voetbal of een andere mooie sport te winnen. Wil jij graag medailles bestellen voor jouw nieuwe leden? Je vindt een groot aanbod met talrijke designs eenvoudig online.