Zakelijk Brabant
Image default
Media

Voorkom een burn-out op jouw werk

Zodra mensen een burn-out voelen aankomen, denken zij dat de beste remedie het nemen van een vakantie is. Hoewel dit af en toe effectief kan zijn, is dit lang niet de oplossing voor de problematiek. Want je kunt best een pauze nemen van je werk, maar het moment dat je weer aan het werk gaat heb je weer het gevoel dat je tegen dezelfde problemen aanloopt. Heb jij het gevoel dat je al een tijdje tegen een burn-out aan zit? Kijk dan eens of deze tips jou kunnen helpen.

  1. Praat met je leidinggevende

Stap een is misschien een spannende, maar kun je eigenlijk niet omheen. Zodra jouw werkgever geen idee heeft hoe het met jou gaat, kan hij ook moeilijk iets voor je betekenen. Begin een stapje lager voordat je naar de directeur stapt. Klop eens bij je leidinggevende aan. Als je het gevoel hebt dat je je supervisor kunt benaderen (want overigens lang niet altijd zo is), laat hem of haar dan weten waar je mee zit en dat je graag hulp zou willen om dit probleem aan te pakken. Misschien kunnen jullie samen tot een oplossing komen. Vind je het een te grote stap om naar je leidinggevende te gaan, praat dan eens met teamleden. Hoe ervaren zij het werk? Hebben zij tips? Ligt ook dat gevoelig? Is er een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf, stap daar dan zeker op af. 

  1. Zoek een lichtpunt

Vind jij een van je werkzaamheden, een zogenoemd lichtpuntje – los van je pauze – overwegend leuk en kijk je hier zelf naar uit? Werk je bijvoorbeeld graag aan een bepaalde taak die nu af en toe op jouw bordje komt? Overleg met je leidinggevende en kijk of het mogelijk is om deze taak vaker op te nemen in je takenpakket. Kun je iets delegeren wat veel energie kost, maar een ander net zo goed kan uitvoeren? Weg ermee!

  1. Zorg beter voor jezelf

Hoe zit het met je gezondheid. Een burn-out komt vaak door stress en door stress kan je gezondheid al snel op een tweede plaats komen te staan. Eet je vaak genoeg gezond? En hoe zit het met je dagelijkse lichaamsbeweging? Drink je tussen alle koffie door genoeg water? En misschien nog wel de belangrijkste: slaap je wel genoeg? Soms kan het negeren van lichamelijke problemen je mentale problemen versterken. Denk dus goed aan jezelf!

  1. Verander van bedrijf

Merk je dat bovenstaande stappen niet helpen, dan moet je misschien gaan omdenken. Het loont te accepteren dat het simpelweg niet gaat werken bij je huidige werkgever. Dat is niets om je voor te schamen. Erken dat het probleem misschien niet bij jou ligt, maar bij je (werk)omgeving en ga op zoek naar andere job! Benieuwd waar je kwaliteiten liggen? Of gespannen voor de sollicitatieprocedure met een assessment? Weet dat je altijd een assessment oefenen tegenwoordig zo gedaan is.