Zakelijk Brabant
Image default
Electronica en Computers

De handige RFID technologie

RFID is een afkorting van “Radio Frequency Identification”. Dit is een technologie met behulp waarvan gegevens kunnen worden opgeslagen en kunnen worden verzonden via radiogolven. Uiteraard gebeurt dat draadloos. Een typische RFID tag oftwel RFID druppel is opgebouwd uit een microchip en een antenne. De chip bevat de gegevens en door de antenne is de tag in staat om draadloos te communiceren met ontvangers, oftewel RFID-lezers.

De toepassingen

RFID tags kunnen op verschillende manieren worden toegepast. De meest bekende is wel de RFID druppel die gebruikt wordt bij toegangscontrole. Hiermee wordt toegang verleend tot onder meer gebouwen, parkeerterreinen en evenementen. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld RFID druppels of kaarten gebruiken om zich te identificeren om zo toegang te krijgen tot hun werkplek. De technologie wordt ook ingezet op tal van andere gebieden. Denk bijvoorbeeld aan inventarisbeheer. Elk item in een magazijn kan worden uitgerust met een tag. Hiermee wordt het mogelijk om hoeveelheden van items in realtime te volgen en ook te weten waar in het magazijn het zich bevindt. Dit gaat dan over supply chain management, waar door deze technologie de beweging van de goederen in de produktieketen gevolgd wordt. Ook kan het helpen bij traceren van verzendingen. De aanwezigheid van de technologie voorkomt tevens diefstal en verlies.

Andere toepassingen

Ook betalingssystemen zijn voorzien van deze technologie. Denk daarbij aan cadeaubonnen, creditcards of andere vormen van digitale portemonnees. De voordelen zijn duidelijk. Een resterend saldo wordt bijgehouden en bedragen hoeven dus niet in een keer te worden verbruikt. Bovendien gaat alles contactloos. Door deze manier van gebruik kan de RFID technologie ook worden gebruikt om mensen of dieren te identificeren. Bij mensen gaat dat via paspoorten, bij dieren via implantaten. Dat maakt het ook mogelijk bewegingen van dieren te volgen, zoals momenteel wel gebeurt bij het volgen van de groeiende wolvenpopulatie. Ook is er een toepassing in de veehouderij, waarbij de dieren worden geobserveerd voor gezondheidsmonitoring.

Soorten RFID chips

De verschillen liggen vooral op het gebied van de hoeveelheid data die een RFID chip kan bevatten. Een RFID druppel voor toegangscontrole heeft een beperkte opslagcapaciteit. Daarvoor wordt de LF (Laagfrequentie) chip gebruikt. Voor geavanceerder gebruik zijn er (Ultra) HF (Hoogfrequentie) chips. Deze worden gebruikt in contactloze smartcards, toegangscontrolesystemen en bij sommige identificatietoepassingen. Daarnaast wordt ook de NFC technologie toegepast, (betaal)passen van deze soort werken alleen als ze dichtbij de ontvanger komen. Dit is de technologie achter contactloos betalen.

https://www.cardsunlimited.nl/