Zakelijk Brabant
Dienstverlening

Verschillende leiderschappen

Autocratisch Leiderschap

Autocratisch leiderschap draait om de baas. In deze vorm van leiderschap houdt de leider alle autoriteit en verantwoordelijkheid. Bij deze vorm van leiderschap maakt de leider alle beslissingen zelf zonder zijn werknemers om advies te vragen. Ze nemen besluiten, communiceren deze aan werknemers en verwachten snelle implementatie. Autocratische werkplekken laten weinig tot geen flexibiliteit toe.

Bij deze vorm van leiderschap zijn handelswijzen, procedures en beleid de bondgenoten van een autocratische leider. Statistisch gezien zijn er maar weinig situaties waarin een autocratisch leiderschap echt werkt.

Democratisch Leiderschap

Bij deze leiderschap stijl, worden werknemers betrokken bij het besluitproces. In tegenstelling tot autocratie, draait het hier om de bijdrage van de werknemer. De democratisch leider behoud de eindverantwoordelijkheid, maar het is normaal dat autoriteit wordt gedelegeerd naar anderen, die de projecten bepalen.

De meest unieke eigenschap van deze vorm van leiderschap is dat communicatie zowel omhoog als omlaag gaat. Bekijk je het statistisch dan is democratisch leiderschap één van de beste vormen, en het omvat het volgende: eerlijkheid, competenties, creativiteit, moed en intelligentie.

Strategisch Leiderschap

Strategisch leiderschap is er één waarbij een leider het hoofd is van een organisatie. De strategisch leider is niet allen geschikt voor de top van een organisatie. Het is geschikt voor een veel breder publiek, op alle niveaus die hoge prestaties van het leven, team of organisatie verwachten.

De strategisch leider vult het gat tussen de behoeftes aan nieuwe mogelijkheden en de behoefte aan praktisch nut door een set eisen te stellen. Een effectief strategisch leider is dat wat een organisatie verwacht van zijn leiderschap in een tijd van veranderingen. 55% van deze vorm van leiderschap omvat strategisch denkvermogen.

Transformationeel Leiderschap

Anders dan andere leiderschap stijlen, gaat transformationeel leiderschap over het initiëren van verandering binnen organisaties, groep, zichzelf of anderen.

Transformationele leiders motiveren anderen om meer te doen dan ze eigenlijk van plan waren en soms zelfs meer dan ze dachten dat mogelijk was. Ze stellen uitdagende verwachtingen en behalen regelmatig beter prestaties. 

Statistisch gezien hebben transformationele leiders meer toegewijde en tevreden werknemers. Dit komt voornamelijk doordat transformationele leiders kracht geven aan werknemers.

Visionair Leiderschap

Deze vorm van leiderschap erkent dat de methodes, stappen en processen van leiderschap worden behaald met en door mensen. De meeste grote en succesvolle leiders hebben aspecten van een visie in zich. 

Maar, zij die echt visionair worden geacht zijn zij die visionair leiderschap echt uitdragen. Goede leiders zetten altijd hun visie om naar werkelijkheid.

Instituut van Positieve Pscychologie

Voor meer info : https://www.ivpp.nl/situationeel-leiderschap/