Zakelijk Brabant
Bedrijven

Cao kennen

Een heel groot deel van de mensen is zich niet bewust van wat er allemaal in zijn of haar cao staat. Toch is dit veel belangrijker dan je denkt. Ook werkgevers weten hier vaak weinig van af. Dit kan tot grote misverstanden leiden en er kunnen situaties optreden die niet eens mogelijk zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is de cao van de supermarkt. Hierin staat dat wanneer een kassamedewerker een jaar werkzaam is of handelingen van niveau 2 verricht hij of zij dient uitbetaald te worden volgens schaal 2. Dit zou dus in je eigen voordeel zijn, maar als je hier niet van af weet kan je er natuurlijk ook niets mee doen. De supermarkten interpreteren deze regel in de cao alleen dat beide punten aan de orde moeten zijn voordat je een hoger salaris krijgt. Maar als je al een jaar werkt bij de supermarkt maar nog geen handelingen van niveau 2 hebt verricht, moet je toch meer geld krijgen. Dit verschil in interpretatie leidt de laatste jaren tot hevige discussies tussen de supermarkten en de werknemers.

Geen een van de cao’s zijn met elkaar te vergelijken. Zo zit er bijvoorbeeld al een groot verschil tussen de CAO-bouw en CAO Schilders. Om hier meer grip op te grijpen als werknemer, net als bij de situatie van de supermarkt, is het handig om een consultant HR in te schakelen. Dit is iemand die hiervoor geleerd heeft en alles weet over het tot stand komen van uw salaris. Het is vaak lastig om zelf op uw leidinggevende af te stappen om te melden dat het niet klopt. Het is vele male verstandiger om hier een derde persoon voor in te schakelen.

Dus bent u ook nieuwsgierig of u CAO wordt nagestreefd en of hier niet nog voordelen voor u uit te halen zijn? Wacht dan niet langer en schakel een consultant in!

Voor meer info : http://www.cbbs.nl