Zakelijk Brabant
Image default
Architectuur

Cataloguswoning of woning op maat?

Als u overweegt om een woning te kopen dan heb je de optie om te gaan voor een cataloguswoning en voor een woning op maat. Maar wat betekenen deze opties en wat is het verschil tussen hen? Een cataloguswoning is meer een standaardwoning die je terugziet in een catalogus. Bij de bouw van deze woningen zijn de processen vaak al zeer goed uitgestippeld. Dit komt doordat de woningtypes vaak al meerdere keren zijn gebouwd. Door het uitgestippelde proces kunnen de kosten zo laag mogelijk worden gehouden en kan het huis snel gebouwd worden. De architectonische vrijheid die je hebt bij een catalogus woning is vaak beperkt. Hier staat tegenover dat deze vrijheid in de laatste jaren wel groter is geworden. Hiernaast heb je de woningen die op maat worden gebouwd. Jouw woning op maat laten maken is een andere ‘happening’. Hierbij is het uitgangspunt dat geen woning standaard is. Met elk vraagstuk wordt er opnieuw gestart en worden er allerlei soorten woningen gebouwd die aansluiten op de specifieke wensen van de klant.

Werkwijze van specialisten

De architecten beginnen met ontwerpen van binnen naar buiten. Er worden op basis van jouw wensen eerst plattegronden gemaakt. Hierna gaan de architecten pas aan de slag met het ontwerp van de buitenschil. Aan de hand van jouw wensenlijst komen de architecten met een verrassend eerste ontwerp. Zij komen niet met een standaardwoning, maar met een ontwerp dat geheel op maat is vormgegeven. Elke verandering die u wilt toepassen kan in samenwerking met één van de architecten in de ontwerpfase worden gerealiseerd.

Voordelen van een woning op maat

Zoals u al heeft gelezen levert een woning op maat diverse voordelen op. Hierbij nog even alle voordelen van een woning op maat voor jou op een rij:

  1. Een eigen woning. Dus geen standaardontwerp of standaardoplossingen.
  2. Alle type woningen (zoals een schuurwoning) behoren tot de mogelijkheden.
  3. De architect en bouwkundige houden jouw budget scherp in de gaten.
  4. Optimaal gebruik maken van de kavel doordat de woning op maat goed aansluit op de stedenbouwkundige eisen.
  5. Wijzigingen zijn makkelijker toe te passen.
  6. Je bent vrij om jouw eigen aannemer te kiezen.