Zakelijk Brabant
Image default
Architectuur

Waarom een bouwtekening handig is

 

Heeft u bouwplannen, dan kunt u een bouwkundige tekening laten maken. Een bouwkundige tekening wordt ook wel een bouwtekening genoemd en het is een verzamelnaam voor bouwgerelateerde tekeningen. Dit kunnen onder andere plattegronden zijn, constructietekeningen en detailtekeningen. Elk soort tekening heeft dus een eigen functie. Voor het laten maken van zo’n bouwkundige tekening kunt u bij een architect of een bouwkundige tekenbureau terecht. Zij kunnen u advies geven en zorgen ervoor dat al uw voorwaarden en verlangens op papier komen te staan. Het is handig en overzichtelijk om deze op één plek te hebben.

Houvast voor externe partijen

Het is niet alleen goed om alle wensen en eisen voor uzelf op een rijtje te hebben, maar het is ook handig voor de gemeente. Soms moet er een omgevingsvergunning (bouwvergunning) aangevraagd worden bij de gemeente. Of dit daadwerkelijk verplicht is hangt af van de gemeente en het project. Bij het aanvragen van zo’n vergunning vergroot u de kans op groen licht als u een professionele tekening kunt laten zien. De tekenaar van een bouwtekening weet precies aan welke voorwaarden een tekening moet voldoen om een omgevingsvergunning te krijgen. Als u de vergunning heeft ontvangen en het project van start kan gaan, is een bouwtekening nog steeds van waarde. Het is heel handig wanneer je een expert inschakelt voor bijvoorbeeld een verbouwing. Aan de hand van de tekening is gelijk duidelijk voor een aannemer wat er moet gebeuren. Daarnaast kunnen de kosten van de verbouwing goed worden ingeschat met behulp van een bouwkundige tekening.

Verantwoording

Als u zonder een bouwtekening aan de slag gaat, dan heeft u er alle vertrouwen in dat het goed komt met de verbouwing. Helaas gaat er vaak iets fout. Zonder bouwkundige tekening zou u zelf verantwoordelijk zijn. Juridisch gezien heeft een professionele bouwtekening dus ook ontzettend veel waarde. Als u een bouwkundige tekening heeft laten maken, dan laat u zien dat u verantwoordelijk en goed voorbereid aan de slag bent gegaan. En het allerbelangrijkste, als er iets niet goed gaat tijdens de verbouwing, dan is de aannemer of bouwkundig tekenaar verantwoordelijk voor de fout, niet u zelf.