Zakelijk Brabant
Image default
Aanbiedingen

In thuis quarantaine vanwege Corona – niet naar je werk

Ben je positief getestop Corona? Dan moet je in thuis quarantaine. Voor deze thuis quarantaine gelden allerlei leefregels. Je moet je aan die leefregels houden, ook als dat moeilijk is. Door het goed opvolgen van de leefregels kun je voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Ook kun je dan voorkomen dat je andere mensen besmet.

 

Iedereen moet thuisblijven, ook de eventuele huisgenoten

Het is belangrijk dat je thuisblijft. Ga dus niet naar buiten. Je gaat dus ook niet naar je werk of je school. Heb je boodschappen nodig? Laat dat dan door anderen doen. Ook mag je geen bezoek ontvangen, tenzij het een bezoek is van een arts. Woon je samen met andere mensen in een huis? Dan mogen alleen die mensen samen met jou in huis zijn.

 

Wat je moet doen bij gezondheidsklachten

Stel je krijgt gezondheidsklachten die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus, zoals een loopneus, keelpijn, licht hoesten, kortademigheid, plotseling verlies van reuk en/of smaak of koorts. Aangeraden wordt om dan telefonisch contact op te nemen met de GGD. Je wordt dan, indien nodig, getest op COVID-19. Heb je ernstige klachten en heb je dus medische hulp nodig? Bel dan direct de huisarts. Ga niet zelf naar de huisarts of naar het ziekenhuis toe.

 

Omgang met een besmette huisgenoot

Is een huisgenoot besmet met het coronavirus? Slaap dan in ieder geval apart van elkaar, indien mogelijk in een andere kamer. Je moet proberen om zo weinig mogelijk met de besmette huisgenoot in dezelfde kamer te verblijven. Je moet minimaal 1,5 meter afstand bewaren als je met de besmette huisgenoot in dezelfde kamer verblijft. Er mag dus niet geknuffeld of gezoend worden. Aangeraden wordt om geen bestek, borden, glazen en bekers met de besmette persoon te delen.

 

Zorgen voor een goede hygiëne

Je kunt verspreiding van het virus voorkomen door te zorgen voor een goede hygiëne.

  • Persoonlijke hygiëne. Je moet jouw handen regelmatig wassen met water en zeep. Dat doe je bijvoorbeeld na het hoesten en niezen, als je op de toilet bent geweest en voordat je het eten gaat klaarmaken. Aangeraden wordt om voor het hoesten een papieren zakdoek te gebruiken. Je moet die zakdoek maar een keer gebruiken. Na gebruik moet je de zakdoek weggooien. Vergeet niet om daarna je handen te wassen.
  • Een goede hygiëne in huis. Je kunt zorgen voor een goede hygiëne in huis door dingen die je veel gebruikt, zoals de deurklinken en de doorspoelknop van de wc, iedere dag schoon te maken. De schoonmaakdoek die je daarvoor gebruikt doe je na het schoonmaken direct in de was. Vergeet niet om daarna je handen te wassen met water en zeep.
  • Goede hygiëne van bevuilde spullen. Het in contact komen met lichaamsstoffen van de besmette huisgenoot, zoals zweet, urine en ontlasting, moet worden voorkomen. Aangeraden wordt om de afwas van de zieke gescheiden met standaard afwasmiddel en heet water te doen. De zieke persoon kan zijn eigen afval het beste in een aparte afvalzak gooien.

Kijk voor meer Corona test info hier of op Rijksoverheid.