Zakelijk Brabant
Image default
Aanbiedingen

Boekhouding ZZP

Het bijhouden van een administratie is heel belangrijk voor alle ondernemers, ook voor ZZP’ers. Bovendien moet je de boekhouding ZZP jarenlang bewaren, zodat ze eventueel door de belastingdienst kunnen worden ingezien. Toch is voor veel ondernemers de boekhouding een constante bron van stress. Hoe kun je de boekhouding ZZP wat makkelijker maken? Hieronder enkele tips om je te helpen.

 

Plan specifieke momenten in je agenda

Vermoedelijk heb je als ZZP’er een hectisch schema. Bovendien richt je je liever op het runnen van je bedrijf dan op het bijhouden van je administratie. Maar deadlines voor de boekhouding horen ook bij het runnen van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de data voor het indienen van de maandelijkse of driemaandelijkse BTW-aangifte, het overmaken van eventuele facturen, het indienen van je aangifte(n) inkomstenbelasting en het indienen van je jaarrekening. Door bijvoorbeeld elke week een uur uit te trekken om je administratie bij te werken, kun je proberen de stress die met deadlines gepaard gaat te verminderen. Door dit te doen voorkom je misschien dat je aan het eind van elke maand of elk kwartaal veel tijd kwijt bent om met je boekhouding te beginnen. Plan deadlines en probeer er elke week in korte sessies naartoe te werken.

 

Voorkom dat je meer kosten maakt als gevolg van wachten

Administratieve taken die worden uitgesteld kosten je geld. Je zult immers geen nieuwe klanten aantrekken als je geen offertes maakt. Je zult langer moeten wachten op je geld als je geen herinneringen stuurt. Bovendien kan het indienen van je belastingaangiften na de deadline leiden tot boetes en extra belastingrente. Door je zaken regelmatig bij te werken, kun je voorkomen dat je deze extra kosten maakt. Je bespaart immers meteen geld op een indirecte manier.

 

Controleer je administratieve procedures

Als je ervoor kiest om zelf je boekhouding ZZP bij te houden, kom je op den duur fiscale regels tegen. Voor iemand die niet regelmatig met deze regels te maken heeft, zijn ze vaak ingewikkeld en uitdagend om mee te werken. In deze situatie kan het geen kwaad om de administratie die je hebt gereserveerd te laten beoordelen door een adviseur. Een adviseur kan je geld besparen en betaalt zichzelf vaak terug. Een adviseur kan je ook helpen met alle vragen die je hebt bij het wijzigen van je gegevens. Veel adviseurs zijn gespecialiseerd in het helpen van ZZP’ers die hun eigen boekhouding bijhouden, maar toch wat meer controle nodig hebben. Daarnaast kiezen veel ZZP’ers ervoor om hun administratie volledig uit te besteden.

 

Tip: Boekjewinst.nl