Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijke dienstverlening

Tips voor een goede bedrijfspresentatie

Geef jij binnenkort een bedrijfspresentatie? Dat kan een presentatie voor je team of je baas zijn, een pitch aan een groep van tweehonderd mensen of een presentatie voor een nieuwe klant die je binnen wilt halen. Wat de gelegenheid ook is, presenteren kan voor veel mensen enorm spannend zijn. Voor jou waarschijnlijk ook, anders zou je deze blog niet lezen šŸ˜‰ Heb je podiumangst en vind je het lastig om voor een groep mensen te spreken, geen zorgen, een groot deel van Nederland deelt deze gevoelens met je. In dit artikel delen we een aantal praktische tips waardoor jij fluitend je presentatie doorkomt.

  1. Zorg voor een goede bedrijfspresentatie. De beginnersfout van heel veel mensen: een PowerPoint vol plaatsen met álle tekst die je wilt vertellen. Don’t do this. Gebruik enkel een paar steekwoorden per PowerPoint en leer de rest van de tekst uit je hoofd. Als er namelijk veel tekst in een dia staat, gaan mensen de tekst lezen en luisteren ze niet meer naar wat je te vertellen hebt. Veel mensen kiezen ervoor om een professionele presentatie te laten maken, afhankelijk van hoe belangrijk de presentatie is. Je kan voor gemiddeld €1.500 al een hele dynamische presentatie laten maken. Een professionele presentatie zorgt ervoor dat mensen met meer aandacht naar je presentatie luisteren. Want zeg nou eerlijk: zou jij liever iets kopen bij de onhandige salesman of bij de voorbereide salesman met een mooie presentatie?
  2. Let op je gebaren. Non-verbale communicatie is een heel groot aspect van het presenteren. Sta jij er ongemakkelijk bij dan zal je boodschap ook ongemakkelijk overkomen. Een tip is om jezelf een keer te filmen tijdens een oefenpresentatie zodat je ziet hoe je staat te presenteren. Zwaai je veel met je handen? Dan heb je misschien Italiaanse roots die hier niet zo handig zijn. Sta je met je handen in je zakken te presenteren? Ook dat raden we af. Een andere handige tip is om een pen, aanwijsstok of pointer vast te houden in één hand. Als je iets in je hand hebt presenteer je namelijk veel makkelijker.
  3. Leer je presentatie goed van tevoren. Het is niet nodig om alle tekst uit je hoofd te leren, als je over het algemeen maar weet wat je wilt vertellen. Veel presentators maken de fout dat ze een paar dagen van tevoren pas beginnen met het doornemen van hun tekst. Als je een fotografisch geheugen hebt, prima, anders adviseren we om toch ruim één week van tevoren te beginnen met presenteren.

 

Met deze drie tips kom je al een heel eind. Succes met je presentatie!