Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijk

Wanneer is een bouwhelm verplicht?

Wanneer is een bouwhelm verplicht?

Een bouwhelm, in het jargon van de bouw- en industriesector ook wel veiligheidshelm of werkhelm genoemd, is een helm die de drager beschermt tegen vallende voorwerpen, schokken en/of stoten. Dit type helm is altijd een absolute must bij het werken in gevaarlijke omstandigheden. Toch neemt niet elke werknemer het dragen van een helm serieus. In deze blog leggen we uit wanneer u als werkgever een bouwhelm verplicht moet stellen en wanneer een werknemer er een moet dragen.

Locaties met kans op rondvliegende of vallende voorwerpen en materialen

Volgens de ARBO wet is het dragen van een bouwhelm of veiligheidshelm voor bouwvakkers verplicht op alle werkplekken waar rondvliegend of vallend materiaal letsel kan veroorzaken. Bouwvakkers moeten te allen tijde een helm dragen wanneer zij op een bouwplaats werken om zich te beschermen tegen mogelijk vallende voorwerpen. Hieronder zijn een paar werksituaties waar het belangrijk is om een bouwhelm te dragen. Op de bouwplaats werken bouwvakkers regelmatig met:

  • Handgereedschap en elektrisch gereedschap, zoals boren, zagen en elektrische schuurmachines. Hierbij is het belangrijk dat het hoofd wordt beschermd tegen rondvliegende materialen of deeltjes.

  • Materialen die van een steiger of ladder kunnen vallen, zoals gipsplaten, een emmer met vloeistof of andere scherpe bouwmaterialen.

Situaties met risico’s op hoofdblessures

Veiligheidshelmen moeten worden gedragen wanneer het hoofd kan worden geraakt door vallende voorwerpen of wanneer er gevaar voor beknelling bestaat. Veiligheidshelmen moeten bijvoorbeeld worden gedragen bij het bedienen van machines met gevaarlijke bewegende delen en bij bouwwerkzaamheden met zware apparatuur zoals kranen en vorkheftrucks.

Toegewezen locaties en ARBO-aanwijzingen bij veiligheidshelmen

In de bouw of industrie moet je altijd een veiligheidshelm dragen als borden aangeven dat dit een vereiste is. Hetzelfde geldt voor situaties waarin de werkverplichtingen ARBO-instructies bevatten waarin staat dat het dragen van een veiligheidshelm noodzakelijk is. Wilt u zekerheid over het dragen van een veiligheidshelm? Raadpleeg dan een specialist op het gebied van hoofdbescherming.