Zakelijk Brabant
Image default
Zakelijk

Stort de huizenmarkt langzaam weer in?

De afgelopen jaren is in het nieuws niets anders verteld dan dat de huizenprijzen weer stijgen, starters geen kans maken en koopwoningen onbetaalbaar zijn. Na een lange periode van dit soort berichten lijkt het erop alsof de huizenmarkt langzaam weer kalmeert. Natuurlijk verschilt het per regio hoe snel dit gebeurt, kijk daarom voor actuele prijzen bijvoorbeeld bij een makelaar Eindhoven. Over het algemeen zijn de prijzen van huizen hard aan het dalen, hoe komt dit?

Reden voor de prijsdaling

De huizenprijzen zijn flink gedaald afgelopen kwartaal. Het is ongebruikelijk dat dit zo snel gebeurd. De reden waarom opeens de huizenprijzen zakken is omdat er veel woningen zijn die langere tijd te koop staan. Mensen zullen nu sneller geneigd zijn om een lager bod aan te nemen, wat onder de marktwaarde zit. Hierbij heeft het massale tegen elkaar opbieden van de afgelopen jaren heeft ook geen positieve invloed achtergelaten. Maar zeker ook een factor die mee kan spelen bij de daling zijn de stijgende energielasten en oplopende hypotheekrente. Deze leiden namelijk tot hogere maandlasten, terwijl mensen tegelijkertijd minder kunnen lenen. Hierdoor neemt de vraag naar nieuwe woningen af en dalen de prijzen.

Zorgt de prijsdaling ervoor dat het woningtekort afneemt?

Helaas staat het huidige woningtekort los van de prijsdaling van de woningen. Het is wel een nuttige factor waarbij de prijsdaling ervoor kan zorgen dat mensen een woning kunnen betalen. Maar er ontstaat ook een probleem. Door de prijsdaling van woningen zijn nieuwbouwprojecten nog moeilijker om winstgevend te krijgen. Hierdoor kan het lastig zijn om beleggers te vinden die de projecten willen bekostigen. Hierdoor kan er moeilijker gewerkt worden aan het woningtekort. In de aankomende 15 jaar moeten namelijk 1,2 miljoen nieuwe woningen gebouwd worden om het woningtekort aan te kunnen.

Hoe zit het met de starters?

Starters op de woningmarkt zijn blij met de prijsdaling. Echter moeten zij zich wel realiseren dat het misschien toch niet zo aantrekkelijk is om nu een woning te kopen. De gestegen hypotheekrente speelt hier een grote rol in. Deze staat namelijk al op 4%. Dit betekent dus dat zij hogere maandlasten zullen hebben en dus ook minder kunnen lenen. Maar voor de starters die echt willen, is er wel een factor die een positieve wending heeft gegeven. Veel starters zijn gestopt naar de zoektocht van een woning, hierdoor is er minder concurrentie overgebleven. Dit heeft weer een positief effect op de starters die wel écht een woning willen.

https://www.dhvc.nl/