Zakelijk Brabant
Image default
Woningen

Informatie voor controle en onderhoud van drainagevoorzieningen

Wanneer je last hebt van veel water in je tuin dan kun je ervoor kiezen om drainage aan te laten leggen. Draineren is hef afvoeren van water wat uit de bodem komt maar vind plaats door de grond. Hiermee verlaag je het grondwaterpeil.

Het zelf doen of het laten doen?

Je kunt een drainagesysteem zelf aanleggen in je tuin maar je kunt het natuurlijk ook laten doen. Een specialist drainage tuin aanleg is gespecialiseerd in het goed aanleggen van zo een systeem wat jou helpt om het grondwaterpeil in je tuin goed te doseren. Hierdoor krijg je niet van die diepe plassen in je tuin of andere vervelende dingen. Het ontstaan van plassen door een te hoog grondwaterpeil is in ons land een veel voorkomend probleem en het ziet er naar uit dat het in de toekomst alleen maar meer gaat worden. Dit komt omdat lang niet alle bodemsoorten genoeg water doorlaten maar ook doordat er bij de bouw van huizen weinig tot geen aandacht besteed wordt aan de bodemstructuur. Hierdoor blijft het water staan en slibt de bodem verder dicht.

Welke manier is er?

Voor het aanleggen van een drainagesysteem zijn er verschillende manieren. De manier die het meest bekend is, is het aanleggen van een drainagebuis. Deze buis wordt dan aangesloten op het riool of er wordt voor gezorgd dat het overtollige water rechtstreeks in een sloot geloosd wordt. De voorkeur gaat uit naar het lozen naar de sloot. Zo blijft het grondwater in de grond en wordt het op een natuurlijke manier hergebruikt. Wanneer het afgevoerd gaat worden via het riool dan heb je de grote kans dat je er rioolbelasting voor moet betalen.

Gebruik maken van een infiltratiekrat of infiltratieblok

Het aanleggen van zo een systeem is op zich niet zo heel moeilijk en kan je eigenlijk best goed zelf doen maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een infiltratiekrat en dat maakt het aanleggen misschien wat lastiger. Je kunt met zo een infiltratiekrat het regenwater opslaan. Hierna wordt het water weer op een geleidelijke manier afgegeven aan de grond. Doordat het nu op een gedoseerde manier gebeurd is er geen kans op overlast. De tuin zal dus niet meer onder water komen te staan en dat is niet alleen voor jou prettig maar ook voor de planten die je erin hebt staan. Er zijn namelijk genoeg planten die er niet tegen kunnen om de hele dag en nacht door natte voeten te hebben.

Door het gebruik van een infiltratieblok of een infiltratiekrat zorg je ervoor dat het water wat teveel in de bodem van jouw tuin is op een goede en verantwoorde manier afgevoerd wordt. Nadat je het geplaatst hebt of hebt laten plaatsen hoef je er eigenlijk zelf nog maar weinig aan te doen. De geleidelijke afgifte van het regenwater gebeurd allemaal op een goede manier. Het enige wat je dus hoeft te doen is een drainagesysteem aan laten leggen met infiltratiekrat.