Zakelijk Brabant
Image default
Woningen

Huis kopen zonder eigen geld in 2021? Dit zijn de opties!

Als je in 2021 een huis wilt kopen zonder eigen geld, wordt dat steeds lastiger, maar is niet onmogelijk. Het is logisch dat je niet altijd de behoefte voelt om je spaarrekening aan te spreken en deze volledig te moeten plunderen. Gelukkig zijn er enkele opties.

Steeds belangrijker in 2021: spaargeld

Bij het kopen van een eigen huis moet je niet alleen rekening houden met de koopsom. Ook de kosten koper moeten worden opgeteld bij het bedrag dat je moet neertellen. De kosten koper zijn de kosten die je moet maken om een woning op je eigen naam te krijgen. Te denken valt hierbij aan notariskosten, overdrachtsbelasting, kosten voor hypotheekadvies. De wijzigingen in de regelgeving kun je de kosten koper niet meer meefinancieren in je hypotheek. Hiervoor moet je dus een beroep doen op je eigen spaargeld.

Een voorbeeld

Stel je droomhuis heeft je € 250.000,- gekost. In 2016 kon je nog maximaal 102 % van de woningwaarde financieren. Dat houdt in dat je voor deze woning zo’n € 5.000,- kon meefinancieren om de extra kosten te betalen. In 2017 was dit percentage nog 101 %. Met als gevolg dat je nog maar € 2.500,- kon meefinancieren voor die extra kosten. Sinds 2018 kun je nog maar 100% van de woningwaarde financieren. Dat betekent dat je alle extra kosten om de woning op je naam te krijgen, de kosten koper, met eigen geld moet kunnen betalen.

Wat zijn dan je opties als je geen eigen geld hebt?

1. Nieuwbouw Zo min mogelijk eigen geld inbrengen kan dan wanneer je een nieuwbouwwoning koopt. Een nieuwbouwwoning koop je namelijk ‘vrij op naam’ zoals dat heet. Het grote voordeel hiervan is dat de meeste kosten al verwerkt zitten in de koopsom en komen voor rekening van de verkoper. Deze optie kan je heel wat kopzorgen wat betreft je eigen spaargeld besparen. 2. Schenk belastingvrij Sinds 2018 is het weer met wat makkelijker om eenmalig een bedrag van € 100.000,- belastingvrij te schenken. Uiteraard gelden er dan bepaalde voorwaarden. Het geld moet worden gebruikt om een huis te kopen of om een hypotheek af te lossen. Dit is natuurlijk heel erg interessant als je een starter op de woningmarkt bent en nog niet zo’n grote geldzak op de plank hebt liggen. 3. Hypotheekadvies Omdat er zulke strenge eisen gesteld worden bij het kopen van een eigen woning, is het heel belangrijk dat je een goed hypotheekadvies krijgt. Zo weet je zeker dat jij het maximaal haalbare  uit je financiële situatie haalt en er genoeg geld overblijft om te investeren in je droomhuis. Meer over je eigen huis kopen zonder eigen geld via Lex Wonen.