Zakelijk Brabant
Image default
Horeca

Alles wat je wil weten over de vacumeermachine

In de professionele keuken kom je vaak een vacumeermachine tegen. Met dit apparaat kun je vers of gekookt voedsel vacuüm bewaren. Dit is dan voor een langere tijd houdbaar; je voedsel blijft dus langer vers. Erg handig dus als je in de keuken van een restaurant of hotel werkt. In dit artikel geven we je graag meer informatie over dit keukenapparaat. Ben je benieuwd naar wat het is en wat je er mee kunt doen? Lees dan gauw verder.

Conserveren met een vacumeermachine

Het conserveren van voedsel met behulp van vacuüm is al een lang bestaande techniek in de professionele wereld. Maar wat is het dan precies? Met deze techniek neem je bijna volledig het lucht en zuurstof weg uit een zak. Dit kan trouwens ook een vat zijn. Vervolgens wordt de zak of het vat verzegeld, zodat er geen lucht meer bij kan komen. Zo wordt het heel moeilijk, eigenlijk onmogelijk, voor bacteriën en micro-organismen om snel te kunnen groeien. Hiermee verklein je de kans op oxidatie en ook bederf van het voedsel. Misschien wel leuk om te weten: niet alleen etenswaren worden op deze manier bewaard. Ook kostbare juwelen worden wel eens vacuüm verpakt. Wederom om oxidatie te voorkomen!

Vacumeermachine sous vide

Met een vacumeermachine kun je dus voedsel langer bewaren. Maar dat niet alleen: je kunt het ook gebruiken voor sous vide koken. Dit is een manier van koken waarbij je vacuüm verpakt voedsel op een constante, relatief lage temperatuur in een waterbad gaart. Dit duurt best lang. De zakken waarin het voedsel is verpakt, is bestand tegen zeer hoge en lage temperaturen. Ideaal voor sous vide koken dus. Maar waarom zou je dit doen? Bij deze techniek wordt de kwaliteit van de textuur, smaak en voedingsstoffen van het eten optimaal benut. Het duurt misschien wel wat lang, maar dan heb je ook zeker wat!

Eentje kopen? Let hier dan op!

Wat voor machine je het best kunt kopen, hangt af van wat je ermee wilt doen. Dit bepaalt tegelijk ook de grootte en het vermogen van het apparaat. Sta jij nou op het punt om nieuwe keukenapparatuur te kopen? Dan is het handig om te letten op verschillende aspecten. Allereerst, de termen vacumeermachine en sealapparaat worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl er een wezenlijk verschil bestaat. Een sealapparaat zuigt geen lucht uit de zak, maar sealt alleen het plastic op elkaar. Een vacumeermachine doet dit beiden. Let hier dus goed op. 

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de plastic zakken. Uiteraard zijn er voor deze vacumeermachine speciale zakken nodig. Deze zijn speciaal ontworpen om het voedsel op een juiste manier te bewaren. Vaak worden ze op rol verkocht waarbij de zakken aan de onder- en bovenkant nog open zijn. Op die manier kan je dan zelf de lengte van de zak bepalen. Natuurlijk is er ook een prijs verbonden aan deze zakken. Afhankelijk van je budget bepaal je zelf voor welke prijs je gaat. Over het algemeen kost een zak een paar cent.