Zakelijk Brabant
Gezondheid

Gezondheid

Om gezond te blijven is het een belangrijke zaak om voldoende vitamines binnen te krijgen. Vitamines zijn chemische verbindingen die vooral in groente en fruit voorkomen. Echter is het lastig om altijd voldoende vitamines binnen te krijgen. Er zijn veel verschillende soorten vitamines met allemaal verschillende werkingen en oorsprongen. Elke vitamine speel dus een belangrijke rol in je lichaam.

Vitamine A: zit voornamelijk in dierlijke producten en heeft werking op de huid, weerstand en ogen. Deze vitamine wordt ook door ons eigen lichaam aangemaakt. Producten als bloemkool en wortelen stimuleren de aanmaak van deze vitamine.

Vitamine B: is geen echte vitamine maar een verzamelnaam voor meerdere soorten vitamines die elk weer een net even andere werking hebben. Over het algemeen hebben ze gemeen dat ze werken op het metabolisme en het gezond houden van het zenuwstelsel.

Vitamine C: is waarschijnlijk een van de meest bekende vitamines, komt veel voor in fruit en ook verschillende koolsoorten. Het helpt bij de vorming van bindweefsel, stimuleert de opname van ijzer en ondersteund de weerstand. Scheurbuik is een ziekte die veroorzaakt word bij een ernstig tekort aan vitamine C. In de VOC-tijd kwam deze ziekte veel op schepen voor omdat hier weinig verse producten beschikbaar waren.

Vitamine D: Deze vitamine maakt je eigen lichaam aan met een beetje hulp van de zon. Het regelt de opname van calcium en fosfaat in het bloed en ondersteund het immuunsysteem. Bij een tekort aan zonlicht of door veel binnen te zitten kan men snel een vitamine D tekort opbouwen.

Vitamine E: Komt voor in olieen, brood, granen en noten. Een vitamine E tekort komt in Nederland slechts weinig voor. Het beschermt de cellen, celwand, bloedstelsel en weefsel. Als de vitamine wordt verhit wordt deze afgebroken en wordt hij nutteloos.

Vitamine K: is verantwoordelijk voor de bloedstolling en stofwisseling. Een tekort kan hersenbloedingen of uitbloeding veroorzaken. Daarom is het aan te raden om supplementen toe te dienen aan baby’s aangezien deze nog wel eens een tekort aan deze stof kunnen opbouwen.

Voor meer info : http://www.topvitamins.nl/