Zakelijk Brabant
Image default
Eten en drinken

Lamsstoofpot Met Andijvie

Ingrediënten

  • Magere lamsschouder zonder been: 3 pond, ontdaan van overtollig vet en in blokjes van 1 1/2 inch gesneden
  • Zout: 2 theelepels
  • Versgemalen zwarte peper: naar smaak
  • Boter: 4 eetlepels
  • Plantaardige olie: 3 eetlepels
  • Fijngehakte uien: 1 1/2 kop (24 el)
  • Fijngehakte knoflook: 1 1/2 theelepel
  • Rundvleesbouillon: 3 kopjes (48 el) (vers of ingeblikt)
  • Water: 1 kop (16 eetlepels)
  • Laurierblad: 1 Klein
  • Hele kruidnagel: 4
  • Gehakte peterselie: 2 eetlepels
  • Verkruimelde gedroogde tijm: 1/2 theelepel
  • Kleine nieuwe aardappelen: 2 pond, elk ongeveer 2 inch in diameter, geschild en in tweeën gesneden (12 tot 16 aardappelen)
  • Stamppot andijvie: 6 Klein
  • Maïszetmeel: 1 eetlepel, opgelost in 2 eetlepels koud water

Routebeschrijving

Maken

1) Dep de stukken lamsvlees volledig droog met keukenpapier. Bewaar ze in een kom en bestrooi ze met peper en zout.

2) Roer voorzichtig met een houten lepel om de kruiden gelijkmatig te verdelen.

3) Smelt op hoog vuur boter met olie in een zware braadpan van 5 tot 6 liter.

4) Voeg 5 of 6 stukjes lamsvlees toe en keer ze regelmatig met een tang of een schuimspaan, waarbij je de warmte regelt zodat de stukjes rijk en gelijkmatig kleuren zonder te verbranden.

5) Als ze rijkelijk gekleurd zijn, leg je ze op een bord en bak je nog 5 of 6 stukjes bruin.

6) Wanneer al het lamsvlees bruin is, gooi dan alles weg, behalve ongeveer 2 eetlepels vet uit de pan.

7) Doe de uien en knoflook erin en roer en schraap constant de bruine deeltjes die aan de bodem en zijkanten van de braadpan blijven kleven, kook op matig vuur gedurende ongeveer 5 minuten, of tot de uien zacht zijn.

8) Doe het lam en eventueel vocht eromheen in de braadpan.

9) Giet de runderbouillon erbij, voeg water, laurier, kruidnagel, peterselie en tijm toe en breng onder voortdurend roeren op hoog vuur aan de kook.

10) Zet het vuur laag, dek gedeeltelijk af en laat 30 minuten sudderen.

11) Doe de aardappelen erin en laat ze gedeeltelijk afgedekt nog 30 minuten sudderen.

12) Terwijl de aardappelen koken, snijdt u met een klein, scherp mes de basis van de andijvie bij en wast u ze onder koud stromend water. (In België wordt soms een deel van de bittere kern aan de basis weggesneden wanneer de andijvie wordt bijgesneden .)

13) Verwijder ongeveer 1/4 inch van de kern met een klein mes of een appelboor, maar pas op dat u niet zo diep snijdt dat de bladeren uiteenvallen.

14) Doe de andijvie in de stoofpot en laat nog 15 tot 20 minuten sudderen, of tot het lam en de groenten zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.

15) Blijf roeren en giet het maizenamengsel in een dunne stroom en laat het net lang genoeg sudderen om de saus licht in te dikken.

16) Controleer de kruiden.

PORTIE

17) Serveer direct, direct uit de braadpan of mooi gerangschikt op een verwarmde diepe schaal.