Zakelijk Brabant
Image default
Dienstverlening

Wat houdt beneficiair aanvaarden van een nalatenschap in?

Het overlijden van een dierbare is een gebeurtenis die veel impact heeft. Ongeacht of jouw naaste plotseling is overleden, of dat je het al langer aan hebt zien komen, zal het verdriet de komende tijd de boventoon voeren. Maar daarnaast is er ook van alles wat er geregeld moet worden. Denk aan het organiseren van een begrafenis, bankrekeningen en verzekeringen die opgezegd moeten worden en andere naasten die geïnformeerd moeten worden. Als dit allemaal achter de rug is, staat er alweer een groot item op de agenda: de erfenis afhandelen. Wij raden je hierbij aan om een specialist op het gebied van erfrecht in te schakelen. 

Een erfenis aanvaarden of verwerpen

Je hebt bij een erfenis twee mogelijkheden: deze aanvaarden of verwerpen. Je kan een erfenis bijvoorbeeld verwerpen als je weet dat de erflater (de overledene) meer schulden had dan bezittingen. Wil je de erfenis wel aanvaarden? Dan heb je twee opties: zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden. Bij zuiver aanvaarden accepteer je niet alleen de bezittingen, maar ook de schulden. Het kan dus zomaar gebeuren dat je privé met allerlei schulden komt te zitten. Bij beneficiair aanvaarden krijg je ook de bezittingen en schulden die uit de erfenis voortkomen. Alleen… indien de erfenis negatief uitvalt, hoef je niet met je privévermogen bij te passen. 

Hoe gaat beneficiair aanvaarden in zijn werk?

Wil jij een erfenis beneficiair aanvaarden? Je moet dan een verklaring tot beneficiaire aanvaarding afleggen bij de griffie van de rechtbank. Hier zijn documenten bij nodig, die je opstuurt of zelf aflevert. Dit laatste kan je dan doen bij de rechtbank in de laatste woonplaats van de overledene. Je vindt op de website van de Rechtspraak een standaardformulier, waarmee je de beneficiaire aanvaarding in gang zet. Dit formulier heet Verklaring Nalatenschap en is zowel digitaal als met de hand in te vullen. Plaats hierop zowel je eigen gegevens als die van de overledene en geef daarna op het formulier aan of je gaat voor aanvaarden of verwerpen. In het laatste geval moet je nog even laten weten of je kiest voor zuiver of beneficiair aanvaarden. Nog even de verklaring ondertekenen en dateren en je bent klaar. Kies je ervoor om het formulier hierna op te sturen? Vergeet dan niet om een kopie van de overlijdensakte en legitimatiebewijzen toe te voegen.

Wat heeft beneficiair aanvaarden verder voor gevolgen?

Een erfenis onder voorrecht van boedelbeschrijving aanvaarden brengt nog een aantal gevolgen met zich mee. Zo zijn erfgenamen niet met hun eigen vermogen aansprakelijk voor eventuele schulden die er aan de nalatenschap zijn verbonden. Ook is er geen vermenging van de boedel met het vermogen van de erfgenamen. Tot slot ben jij als erfgenaam er verantwoordelijk voor om de nalatenschap verder af te wikkelen en met alle geldende regels voor vereffening rekening te houden. Zo moet jij er voor zorgen dat alle schulden die samenhangen met de erfenis worden voldaan. Neem deze vereffening niet te licht op. Zorg je namelijk niet voor een goede afwikkeling, dan is het mogelijk dat je alsnog sommige schulden moet voldoen. 

Aangezien bij vereffenen nog best wat bij komt kijken, is het altijd goed om een advocaat erfrecht in de arm te nemen. Deze advocaat staat klaar om je advies te geven, maar kan ook de taken van een professionele vereffenaar uitvoeren. Dit neemt alle zorgen hieromtrent bij je weg, zodat jij zonder verdere kopzorgen afscheid kan nemen van je dierbare. Deze advocaat kan je ook meer vertellen over andere zaken, zoals hoe bijvoorbeeld een kindsdeel opeisen in zijn werk gaat.