Zakelijk Brabant
Image default
Dienstverlening

De zoektocht naar een huis: zo pak je het aan

Het zoeken naar een nieuw huis is een taak die vaak veel tijd kost. Daarnaast is het belangrijk om een goede zoektocht op te starten: een nieuw huis is vaak duur en je zult er minimaal een aantal jaar gaan wonen, dus het moet goed bij jouw wensen passen. Wanneer je jouw wensenlijstje hebt gemaakt, speur je natuurlijk de site van een makelaar in Den Haag af op zoek naar jouw droomhuis. Er zijn echter meer stappen in de zoektocht naar een nieuw huis. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan even verder.

Stel een eisenlijst op

De eerste stap is natuurlijk het opstellen van een lijstje met eisen. Bedenk hierbij goed wat je écht nodig hebt en wat je graag zou willen hebben, maar waar je ook een eventuele concessie op kunt doen. Misschien heb je wel drie slaapkamers nodig en zou je graag twee badkamers willen hebben, maar zou je ook genoegen hebben met één badkamer. Denk daarnaast goed na over welk type woning bij jouw levensstijl past: heb je een groot gezin? Dan zal een ruim, vrijstaand huis het best passen, waar een appartement veelal fijner is als je alleen woont. Bedenk daarbij ook een passend budget. Zorg ervoor dat het budget realistisch is: zo zul je niet snel een groot, vrijstaand huis vinden in Nederland voor minder dan €500.000.

De echte zoektocht

Nadat je alle eisen en wensen op een rijtje hebt, is het tijd om te gaan zoeken. Hierbij hou je natuurlijk de websites van makelaars in de omgeving in de gaten. Deze sites hebben vaak het voordeel dat ze gedetailleerde informatie, foto’s en soms zelfs virtuele rondleidingen hebben. Je kunt daarbij natuurlijk ook de grotere woning-verkoop apps afzoeken. 

Het huis bezichtigen

Heb je een huis gevonden dat lijkt te passen bij jouw wensen? Plan dan een bezichtiging in. Hierbij is het belangrijk om te letten op hoe het huis eruit ziet, maar ook of er geen gebreken of onderhoudsproblemen zijn. Stel daarom altijd vragen aan de verkopende partij, zodat je een goed beeld krijgt van de woning. Is de woning helemaal wat je zocht? Dan is het tijd om te gaan onderhandelen over de prijs. Zorg er hierbij voor dat je een goed beeld hebt van de marktprijzen, of laat het onderhandelen over aan iemand die daar goed in is. Zodra beide partijen akkoord zijn en de juridische en financiële aspecten geregeld zijn, ben je dan officieel de eigenaar van jouw nieuwe huis.