Zakelijk Brabant
Image default
Bedrijven

Wie betaalt de kosten van een incassobureau en wat zijn de mogelijke betaalmethodes?

Als ondernemer is het nooit leuk om te beseffen dat een debiteur jouw rekening niet heeft betaald. En nog minder leuk als je die debiteur niet te pakken kunt krijgen – dan weet je bijna zeker dat ze je specifiek negeren. Gelukkig kan een incassobureau je helpen om snel stappen te zetten, zodat jouw debiteur snel betaalt en jij je geen zorgen meer hoeft te maken. Als je nog nooit met een incassobureau hebt gewerkt, dan kan dit echter voor wat stress zorgen. Want hoeveel betaal je precies voor een incassobureau? En wat kun je dan voor die prijs verwachten? In dit artikel geven we je meer informatie! 

Wat kost het om een incassobureau in te schakelen?

Wie weet googelde je ooit al eens ‘incassobureau inschakelen kosten’. Logisch – je wilt immers weten waar je aan begint voor je het contract tekent. Gelukkig hebben wij goed nieuws voor je: elk kwalitatief incassobureau verhaalt zijn kosten namelijk op de debiteur. Dat betekent dat ze ervoor zorgen dat de debiteur jou terugbetaalt en daarbovenop ook nog eens de incassobureau kosten en fee. 

Let op: jammer genoeg zijn er ook wat incasso-cowboys op de markt die jou wél bepaalde kosten zouden laten betalen, denk aan een succes-fee of andere (verborgen) kosten. Trap niet in deze val! 

Wat is de fee van een incassobureau?

Het is natuurlijk niet echt jouw probleem als jij de kosten niet betaalt, maar elk incassotraject heeft natuurlijk wel zijn prijs. Een debiteur betaalt wettelijke rente en incassokosten (= de fee van een incassobureau). Hoeveel dit is, hangt af van het incassobureau en het traject. 

Wat als de klant niet betaalt?

Nu denk je misschien: “Ja maar, wat als de klant niet betaalt, wie betaalt dan de fee?”. Geen zorgen, het is logisch dat je dat denkt. Daarom is het een goed idee om samen te werken met een ‘no cure, no pay’ incassobureau. Dat betekent: als het incassobureau er niet in slaagt om jouw geld te verhalen op de debiteur, dan verdienen zij niets. Met andere woorden: als de klant hun fee niet betaalt omdat ze jou niet betalen, dan moet jij hen ook niet betalen. Wel zo fijn! Een incassobureau die deze ‘no cure, no pay’-methode hanteert is bijvoorbeeld Credifin Nederland. Ook goed om te weten: als je een contract tekent met een bureau die deze werkwijze hanteert, weet je dat ze hun uiterste best zullen doen om jouw geld te innen. Want als jij niet wordt uitbetaald, dan worden zij ook niet betaald! 

 

https://www.zakelijkbrabant.nl/incassobureau-methodes/