Zakelijk Brabant
Image default
Aanbiedingen

Groot tekort aan technisch geschoolden: wat zijn de gevolgen?

In de Nederlandse economie hebben we een groot te kort aan technische geschoolden in alle technische sectoren. Dit kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de economie. Welke gevolgen kan het tekort nog meer hebben?

Wat is de technische sector?

De technische sector bestaat uit veel verschillende sectoren. Hierin zijn de belangrijkste de bouwarbeiders, elektriciens, ingenieurs, vakspecialisten natuur en techniek, metaalarbeiders en overig ambachten zoals meubelmakers. In al deze sectoren is een groot tekort aan personeel.

Het ontstaan van het tekort

Veel jongeren leren door naar andere beroepen. Daardoor zijn er weinig technische instromers van mbo- en hbo-niveau. Jongeren worden niet gemotiveerd om een technisch vak te leren. Zo is er een negatief beeld ontstaan dat een opleiding in techniek laag in de samenleving staat en weinig verdiend.

Technische opleidingen bestaan uit veel natuurkunde en wiskunde. Ook hier denken veel jongeren van dat het suf en saai is. Aan deze vakken hangt ook het label moeilijk, waardoor ze nog sneller afhaken. Dit terwijl techniek veel geavanceerder is dan mensen denken en het niet betekend dat je de hele dag zit te rekenen.

Het ontstaat door crisis

Crisissen hebben hier grote invloed op het te kort. Zo is tijdens de kredietcrisis in 2008 de hele bouwsector ingestort, waardoor veel mensen hun baan kwijtgeraakt zijn. Hierdoor is er een groot tekort aan woningen ontstaan, waardoor de bouw een van de belangrijkste en grootste sectoren uit de techniek is.

Ook de corona crisis heeft hier een aandeel in gehad. Door de maatregelen die toen genomen zijn, zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt. Daardoor zijn er veel vacatures open komen staan die nu moeilijk op te vullen zijn.

Grote gevolgen

Het gevolg van het tekort aan technisch geschoolden is overal te voelen. Vooral in de bouw, waar grote vraag naar is, en in de wereld van elektriciens en elektronicamonteurs is het te kort kritiek. Hierdoor zijn er grote wachttijden en wachtrijen voor het bouwen van huizen en alles wat daarbij komt kijken.

Een gevolg hiervan is ook dat het produceren van elektronica grote vertraging kan oplopen. Dit alles heeft grote invloed op het bedrijfsleven. Het leveren van producten kan lang duren, waardoor klanten kunnen afhaken. Als er iets kapot gaat, kan een reparatie lang duren, waardoor een bedrijf het risico loopt om stil te kunnen vallen.

Verduurzaming en ontwikkeling

De verduurzaming en ontwikkeling van de samenleving vertraagd hierdoor ook. Zo zijn er geen genoeg monteurs en expert die zonnepanelen, warmtepompen of elektriciteitsnetwerken aan kunnen leggen.

Er is al een groot tekort aan woningen, maar door het ontbreken van bouwpersoneel, loodgieters en elektriciens zal dit nog langer duren voordat dit opgelost is. Hier zijn meerdere aanbevolen opties infra opleidingen voor, die dit tekort kunnen oplossen.

De oplossing

Het tekort kan alleen opgelost worden als meer mensen een opleiding gaan volgen in de technische sector. Kies voor een expert begeleiding met opleiding monteur gas water warmte, op deze manier kun je leren en werken tegelijk. Maak techniek en de bijpassende opleidingen aantrekkelijk voor jongeren.